fbpx Мария Гергова: Когато хората са щастливи, те се отплащат двойно | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Мениджърите споделят - Успешните бизнес казуси в България

Мария Гергова: Когато хората са щастливи, те се отплащат двойно

 

В следващите редове може да прочетете историята, разказана от Мария Гергова, собственик на ПР агенция “Юнайтед Партнърс” през 2015 г. за специалната годишна книга, която издаваме вече три година - Алманах на успешните казуси в България. Сега я споделяме и тук. История, която ни връща във времето на криза и 

-------------

След стабилния растеж на Юнайтед Партнърс до 2009 г., когато започна кризата, не беше изненада, че и ние бяхме засегнати от голямата стагнация. Започна спад на бюджетите на клиентите и съответно на приходите на агенцията. Голямото предизвикателство беше, че с малки средства трябваше да правим отлични кампании. Трябваше да запазим позитивния дух и вярата в успеха. Това се оказа изключително трудно. Несигурността в хората беше голяма. Тогава доста служители напуснаха, за да търсят друго място за реализация. Текучеството задълбочи допълнително кризата в бизнеса. Отрази се и на отношенията ни с част от клиентите.

Трябваше да проведем сериозни разговори с голяма част от тях, за да ги убедим, че все още сме добър партньор и че имаме добър екип. Трябваше да се доказваме отново.

В търсене на най-доброто решение как да продължим развитието си, започнах да правя проучване сред добрите практики на големите компании, които са водещи в показателя за - “най-щастливи места за работа”. Мое лично убеждение е, че ако не обичаш работата и средата, в която работиш, няма как да постигаш добри резултати. Когато човек е щастлив на работното си място, успехът не закъснява за него самия и за компанията, в която работи.

И така, моето задълбочено и настървено търсене на големия отговор не закъсня: Открих хубав пример за една водеща фирма, която се занимава с продажбата на обувки по телефона. Компания, в която хората са щастливи. Представяте ли си какво е да си щастлив, докато продаваш обувки по телефона?! Лично на мен ми беше трудно да си го обясня. Разбрах, че това, което ги отличаваше, беше характерната им позитивна корпоративна култура, насърчаваща хората да споделят проблемите си и да ги решават заедно. До този момент не се бях замисляла за изготвянето на стратегия за нашата корпоративна култура и никога не бях размишлявала върху ролята й за успеха на бизнеса. Както се казва, изведнъж "лампичката" светна и видях в този пример решение за нашия проблем. Нямаше нужда да се убеждавам повече - реших, че ще положим целенасочени усилия да изграждаме корпоративната култура на Юнайтед Партнърс.

Основната цел бе да я създадем така, че да ни насърчава да си помагаме взаимно и да бъдем по-щастливи. В рамките на една година успяхме да определим проблемите и техните решения. На един от поредните тийм билдинги, дефинирахме заедно ценностите, които ще ни водят в ежедневието и ще са нашият вятър за крилата на успеха. Дефинирахме ги заедно, защото вярваме, че ценностите не могат да се налагат, те трябва да са в синхрон с личните ценности на всеки член на екипа. След като ги дефинирахме (6 на брой), се разделихме на отбори и създадохме видео, с което показваме как разбираме ценностите си (с леко намигване хумористичните нотки винаги помагат да възприемем по-лесно сложната и важна материя). Видеото може да се види в You Tube канала на Юнайтед Партнърс. С измислянето и заснемането на видеото гарантирахме, че ще сме по-близко до тези ценности и ще ги запомним. Направихме си годишен план, който да следваме, водени от новосъздадените ни корпоративни ценности.

Например, решихме да направим началото на всеки понеделник по-различно. След един весел уикенд понякога не е лесно да завъртиш работното колело. Така в първия ден от седмицата един от екипа прави закуска и допринася за доброто понеделнишко настроение в офиса. Закуската е придружена с нещо вдъхновяващо и мотивиращо - забавно видео, снимка, цитат или друг интересен начин за създаване на забавна атмосфера. Това е един от примерите, чрез които успяхме да повишим и сплотим фирмения дух. На пръв поглед просто и нищо особено, но последните мотивационни въпросници показаха, че всички в екипа се радват на това наше малко вдъхновение. Дори във фейсбук страницата на Юнайтед Партнърс всеки понеделник има колаж от вкусна храна и позитивни мисли. Това е само една от разнообразните дейности, които планирахме.

Само за две години тази стратегия даде страхотен резултат. За миналата година имаме отличен ръст на печалбата спрямо предходната, а оборотът се повиши с 30%. Това ме навежда на мисълта, че когато правим хората щастливи, те се отплащат двойно и тройно. Усмивката на работното място е сигурен източник на приходи. Гарантирам го!