fbpx Мениджърите планират да наемат нови служители | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Мениджърите планират да наемат нови служители

Мениджърите планират да наемат нови служители

Въпреки недобрите новини за увеличената безработица, обзорно изследване на компанията за човешки ресурси Менпауър за заетостта, проведено в България за второто тримесечие на 2011 г. дава доста оптимистични нагласи на българските мениджъри. Изследването, което включва 764 български работодатели, показва, че наемането на служители през второто тримесечие значително ще се подобри на тримесечна база, като секторите производство, финанси, публични и социални услуги, ресторантьорство и хотелиерство и търговия на едро и дребно ще предоставят най-много възможности на кандидатите за работа.

Като цяло, един на всеки четири български работодатели споделя, че планира да увеличи нивата на заетост през второто тримесечие (над 19% през първото тримесечие на 2011 г.), докато само 10% от работодателите планират да намалят своите служители. Така общият показател на нетния обзор на заетостта се повишава с 11 процентни точки в сравнение с предишното тримесечие и е +15%. Нетният обзор на заетостта се получава, като се взема процентът от работодатели, които очакват увеличение на общата заетост, и от него се извади процентът работодатели, които очакват намаление на заетостта. Положителният резултат показва, че повече работодатели планират да увеличат, отколкото да намалят нивото на заетост; отрицателният резултат показва обратното. [% увеличение (8%) - % намаление (7%) = +1%]

Работодателите от публичния и социален сектор, който включва образователни и обучителни фирми, листвани на борсата компании, здравни организации и др., отчитат най-силните планове за наемане на служители през второто тримесечие на 2011 г. Нетният обзор на заетостта в този сектор е +25% - значително подобрение от 28 процентни точки в сравнение с първото тримесечие на 2011 г.

„Много сме щастливи, че последното ни изследване на заетостта показва, че секторът на обществени и социални услуги е готов да претърпи голямо развитие през второто тримесечие на годината. Това е индикатор, че все повече и повече българи споделят идеята за ученето през целия живот. Компаниите от този сектор, които са специализирани да помагат на служителите да подобряват своите умения и да придобиват нови, ще се нуждаят от повече таланти, за да отговорят на нуждите на пазара на труда”, споделя Надя Василева, управляващ директор на Менпауър България, Сърбия и Хърватска.

Подобно на него, секторът на ресторантьорството и хотелиерството очаква да увеличи работната си сила заради предстоящия ваканционен сезон. Плановете за наемане на нови служители значително са се увеличили, като прогнозата на сектора се повишава с 32 процентни точки в сравнение с първото тримесечие на 2011 г. Нетният обзор на заетостта в секторите на производството, търговията на едро и дребно и ютилити сектора значително се подобрява в сравнение с предишното тримесечие.

Според специалистите растящият оптимизъм на работодателите означава, че може би отново ще станем свидетели на разгорещена война за таланти със специфични умения. Компаниите трябва да направят приоритет своите стратегии за привличане и задържане на служители, ако искат да предложат най-доброто на своите клиенти.
От друга страна, увереността за увеличение на работната сила на работодателите от сектора на минното дело и свързаните с него дейности остава нулева и без промяна от миналото тримесечие.

По отношение на петте региона в България, включени в изследването, перспективите за активизиране на пазара на труда през следващите три месеца са положителни във всички тях. Работодателите от петте региона очакват нивата на заетост да се увеличат през второто тримесечие на 2011 г. Работодателите от Варна отчитат много оптимистична нетна прогноза за заетостта от +21%, докато работодателите в София очакват темпа на наемане на нови служители значително да се подобри в сравнение с предишното тримесечие, като прогнозата им е +19%. Работодателите от останалите два региона също споделят положителни намерения за наемане на нови служители, като прогнозата за Русе е +17%, а за Пловдив - +11%. В същото време регионът на Бургас очаква по-малко увеличение на заетостта и прогнозата на работодателите е +5%.

От регионална гледна точка работодателите в Гърция споделят отрицателни очаквания за нарастване на заетостта за четвърто поредно тримесечие, като тяхната прогноза стига разочароващите -10%. В други близки на България държави нетният обзор на заетостта на Чехия е +4%, на Унгария +3%, на Полша - +12% и на Словения - +5%. За второ поредно тримесечие работодателите в Турция споделят най-силните в региона планове за увеличение на работната сила и тяхната прогноза стига впечатляващите +35%.

Facebook коментари