fbpx Мениджърите споделят пет съвета за успешен бизнес | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Мениджърите споделят пет съвета за успешен бизнес

Димитър Тодоранов, Цветелина Николова, Мая Антова

Мениджърите споделят пет съвета за успешен бизнес

И тримата са в разцвета на силите си, с огромно желание и истинска любав за работа. Всяко нещо, с което се захванат го отглеждат като свое дете и полагат огромни грижи за да върви напред със смели крачки. Пред списанието те споделят своите пет правила за успешен бизнес.

Димитът Тодоранов, Управител на Ендевър Груп, представител на Universal Nutrition USA за  България, собственик на Hacienda Art & Sport Beach Лозенец, треньор на националния отбор по карате

1. Аз винаги излизам от максимата, че ти си равнозначен на твоят бизнес и трябва изцяло да вложиш в него себе си - твоите мисли, мечти, твоята визия. Не се страхувай да бъдеш себе си в това, което правиш. Не се съобразявай с хорските приказки, спазвай правилата на етиката и смело върви напред. Твоят бизнес е огледало на твоето аз.

2. Ако не се забавляваш и не обичаш това което правиш, по-добре не се захващай с него. Никога няма да постигнеш добри резултати, когато „отиваш на работа“ или правиш нещо, защото трябва да получаваш пари. Когато си истински в бизнеса, преставаш да мислиш за проектите като за „инкубатор за пари“ - те се превръщат в поредното изкачено стъпало, към личния ти успех. Животът е твърде ценен, за да се занимаваш с неща, които не харесваш и не те вдъхновяват.

3. Бъди различен, не минавай по утъпкани пътеки, бъди изобретател! Никога обаче не забравяй детето в себе си. Рамките са за некадърници.

4. Винаги споделяй успеха с твоите съдружници и служители. Силата е в екипа. Само заедно можете да постигнете и най-неочакваните резултати. И за да не губите, освобождавайте се навреме от не-екипните играчи, колкото и това да е неприятна задача. Никога не забравяйте да се вслушвате в мнението и съветите на екипа си, защото без него един бизнес е за никъде, колкото и клиширано да звучи. От другата страна са клиентите – те са другото мерило за стойността на това, което правите.

5. Не се страхувай да застанеш пред всички, да застанеш пред камерите и да разкажеш за своите идеи и планове. Разбира се, това може да стане, когато си убеден в това, което правиш, защото под светлината на прожекторите фалша излиза много бързо. Бъди готов да пишеш и да разказваш за бизнеса си, бъди забележим. Празнувай успехите си и не забравяй да ги споделяш, с хората, които да ти помогнали и вдъхновили.

Цветелина Николова, изпълнителен директор на винарска изба Катаржина Естейт

1.Приемам бизнеса, който управлявам като част от мен самата. Тук наистина има голяма доза емоция, но това е може би един от основните двигатели в успеха на компанията, която имам удоволствието да управлявам. Акцентирам на „удоволствие”, защото аз наистина обичам работата си и я възприемам като част от самата мен.

2. Следя очакванията и потребностите на потребителите ни, старая се да бъда винаги една крачка напред. В процеса на създаването и маркетирането на вината на Катаржина Естейт винаги се съобразявам с очакванията на пазара, старая се да предлагаме оригинален и качествен продукт и дизайн, пътувам много и посещавам различни изби, следя новите тенденции в бизнеса.

3. Поставям си ясни цели и точни стратегии за постигането им. Изключително важно правило за успеха. Имам визия за развитието на компанията и останалите ни бизнеси за години напред. Тези параметри са включени в структурата и стратегията на фирмата.

4. Държа на точните и коректни взаимоотношения с партньори и конкуренция. Придържам се към коректност и точност с всички, с които работя или съм в конкретност на пазара. Очаквам и получавам в повечето случаи същото отношение.

5. Екипът с който работя трябва да споделя ценностите и визията на компанията. Полагам усилия в правилния подбор на екипа, с който работя. Хората ми са запознати с целите и стратегиите, които следваме и са отдадени на работата си. Старая да поставям ясна граница между служебни и приятелски взаимоотношения.

Мая Антова, модна къща „Агресия“

1. Човечност – „Ако искаш уважение – уважавай другите”. И за секунда не трябва да забравяме, че работим с хора, личности. За мен е много важно да опозная максимално в детайли хората, с които работя. Така към всеки един имам индивидуално отношение и подход. Намирам силните им качества и успявам да ги мотивирам. Когато екипът ни е от най-добрите професионалисти, когато всички сме единен колектив, е много по-лесно заедно да постигаме високи резултати.

2. Информираност. Информацията в днешно време е изключително важна и ценна. Старая се да съм напълно информирана за работния процес в МК „Агресия” на всички трудови звена. Така възможно най-бързо мога да реагирам при възникнала ситуация или проблем. Ежедневно следя движението на световния пазар, свързан с нашия бранш и за миг не подценявам конкуренцията.

3. Страст и решителност. Аз съм от хората, които живеят с работата си. Всичко, което върша е с огромно желание и плам. Къде съзнателно, къде – не, но успявам да предам на хората моята емоция и да ги заразя. Не винаги е лесно, когато си емоционален човек, да взимаш верните решения. Работата и примерът ме научиха, че няма как да бъдеш успешен лидер, ако нямаш куража да взимаш трудни решения.

4. Ефективност – „Работи повече от всеки друг”. В МК „Агресия” се стараем да създадем възможно най-добрите условия за работа. Поставяйки основата на добре обучени професионалисти, екипите имат пълна предпоставка за максимална ефективност. Освен обучението, перфектните условия за работа, личното отношение към хората, е много важна и мотивацията. Това са неща, създадени от моя баща Александър Антов, които искам да запазя през годините.

5. Иновации. За съвременния бизнес иновациите са абсолютна необходимост – независимо дали ще въведеш нови машини, процеси, програми или идеи. Ние работим с платове, изработени по най-модерни технологии. Всеки един от цеховете е оборудван със съвременни машини. Наблягаме на рекламата в медиите и социалните мрежи, и се стараем да се възползваме от различните нововъведения. Колкото и да сме иновативни, при нас от 20 години е най-важно високото качество на крайния продукт, доволният клиент и нашето голямо семейство „Агресия”.

Facebook коментари