fbpx Минута невнимание и цял живот те разнасят по вестниците | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Минута невнимание и цял живот те разнасят по вестниците

Пепи Димитрова, консултант по медии и обществени комуникации

Минута невнимание и цял живот те разнасят по вестниците

Преди 10 години, когато започнах да се занимавам с ПР, бях убедена, че има само едно правило за тази област от бизнеса, която собствениците/ изпълнителните директори на компании трябва да знаят: „Нито секретарката, нито любовницата са подходящи за изпълняващи длъжността ПР.” В защита на тезата си имах и два основателни и доста уважителни и към двете персони мотиви: (1) секретарката не е в позиция да дава съвети, а ако случайно го прави, то не би било логично да ги следвате (2) човек, който ви обича, няма да бъде обективен в преценката си за ситуацията, в която сте изпаднали.

Това правило е важно и общовалидно. И днес съветвам хората да го спазват.

Десет години ежедневно се срещам с хора, които (като по чудо) са осъзнали, че публичният имидж иска особено внимание и грижа. Те търсят съвет за това как да се позиционират по-добре на пазара, как да продават повече, как да повишат популярността и стойността на марката си. За тях, моето „Правило 1” е обидно. Затова се наложи да генерирам поне 10. Ако ги следвате стриктно, ще живеете (работите) сравнително скучно, но ще си гарантирате успеха на китайците, които стоят до реката и чакат труповете на враговете им да минат покрай тях. Ако пък ги нарушите, имате уникалната възможност да се превърнете в героя от „Транспортер” – ще станете популярен, някоя яка мацка (пич) ще се влюби във вас, ще се развивате с бясна скорост и винаги ще успявате да се измъкнете от неприятностите. С две думи „ако нарушите правилата”, ще настъпи онова сътресение, което е необходимо на всеки, за да формира собствени истини. Дотогава, просто ми се доверете.

1. Аз съм ПР. Аз съм експерт, консултант, партньор. Не съм сърдечен хирург. Колкото и да ми се иска, даже не съм кардиолог. Аз съм един (може би популярен) пластичен хирург. Ще опъна бръчките на публичния ви имидж, ще понадуя малко по-слабите ви места, ще подсигуря симетрията и ще се усмихваме заедно, когато важните гости дойдат. Но ако бизнес моделът ви е сгрешен, а сте се вкопчили в него с всички сили, няма да мога да ви помогна, колкото и да ме молите.

2. Не гледайте в коя медия се е появил съседът, приятелят от фитнеса или бившия ви партньор. Недейте да служите на клишета. Експертът по ПР по-добре от съседът, приятелят и врагът ви знае къде е редно да се появявате и къде не. Някои списания са подходящи за собственик на магазин, някои женски предавания – също. Но ако сте корпоративен адвокат нямате място в кухнята на Гала. Без значение дали онези, с които споделяте пурите си вечер са направили този избор или не. В публичните комуникации мястото и времето са определящи за успеха.

3. Не занимавайте медиите със себе си „напразно”. Ако искате да се похвалите, обадете се на жена си. Може да извикате и колегите, да пиете по едно и да се потупвате по рамото. Те искрено ще се зарадват на успеха ви, някои лекичко ще ви завидят. Ако търсите интереса на медиите и искате да достигнете до широката общественост, спестете си „самохвалството” и напразните действия. Съсредоточете се върху генерирането на „обществено значими послания”.

4. Помнете четвъртата власт, за да я светите. Един път искайте от тях, два пъти – давайте. Наричат ПР-а „безплатната реклама”. Винаги съм била скептична към това определение, но в конкретния случай не визирам заплащане. Ако искате медиите да се отнасят добре с вас и да ви отразяват, трябва да намерите начин да им върнете жеста. Ако сте производител на сладолед или хотелиер, не е трудно да им се отблагодарите, без да останат с впечатление, че ги подкупвате. Ако бизнесът ви не предполага „директни действия”, бъдете креативни. Не само собствениците на хеликоптери могат да накарат някой да полети.

5. Почитайте аудиторията, за да ви бъде добре и да се развивате дълго и успешно. Когато пишете или говорите на медиите, това не е самоцелно. Обикновено искате да ви публикуват, за да достигнете чрез тях до определен таргет и да прокарате някакво внушение. Виждала съм десетки умни хора, които надценяват или подценяват публиката и така се провалят. Нито журналистите, нито техните потребители са навътре с темата ви толкова, колкото сте самите вие. Ако искат да ви чуят, проявете разбиране: към първоначалната липса на интерес към вас, към неразбирането и отхвърлянето; бъдете изпълнение с търпение и времето и усилията ви ще бъдат възнаградени.

6. Не убивайте добрия имидж с лоши дела. ПР-ът не е вълшебна пръчка, нито магическа лампа, от която ще излезе нов Джин и с нови заклинания ще оправи всичките ви стари поразии. Ако нещо фатално сте сбъркали, ще се наложи да се пребрандирате. Ако това е възможно. За добро и лошо, Google помни повече от всички нас взети заедно. Да заличават миналото може да е било в правомощията на властта преди 10 ноември. Знаем, че съвсем качествено се получава при Оруел. Но в България през 2013 г.? Най-добре не инвестирайте време и средства в загубени каузи. Още по-добре би било да си пазите марката от смъртоносни вмешателства.

за контакти dimitrova@pirs.bg

Facebook коментари