fbpx Представяме Росен Генчев, собственик на BioSeеk (ВИДЕО) | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Мениджърите споделят, сезон 5, част 6

Представяме Росен Генчев, собственик на BioSeеk (ВИДЕО)

 

Росен Генчев е съосновател на един изключително любопитен стртъп. Когато го попитате с какво точно се занимава, обаче, той отговаря енергично и с усмивка: „Ами, представете си търсачката Google с всичките й инструменти и функции. Е, аз се опитвам да направя това в областта на микробиологията и биотехнологиите.“. А ако говорим за успех, Росен вярва в едно твърдение на Джордж Оруел, който казва, че човек може да постигне всичко, стига да не го иска.

„Никога не съм искал да бъда мениджър, аз съм техничар, обичам да съм пред компютъра. Но така се получи, че се оказах в ролята на мениджър”. В момента той управлява, както сам я нарича - „супер малка компания“ от 5 души и смята, че хората се чуват добре в екипа му. И ако говорим за истинския бизнес, такъв, какъвто Росен Генчев прави всеки ден, той е категоричен, че между бизнеса и войната има много общи черти. И обича да е на „бойното поле”.

„Всичко стартира преди около 8 години. Имах елементарни здравословни проблеми и бяха необходими някои изследвания. Оказа се, че трябва да обикалям от болница на болница и да нося със себе си цял набор от всякакви документи. Ужасих са от бумащината, която пренасях със себе и реших, че за това трябва да се създаде софтуер. Започнах да го пиша по малко, събота и неделя, когато имам свободно време, ей така, просто за каузата. По това време бях софтуерен архитект в една голяма компания. Един ден видях, че приятели от САЩ са направили пробен продукт на този, който аз разработвах. Бяха го финализирали и го бяха продали за 60 млн. долара. Буквално на другия ден напуснах работа. Реших, че трябва да създам този продукт, иначе цял живот ще чета как някакви хора са си реализирали идеите. Ако искаш да направиш нещо качествено, не става с работа през уикендите и в свободните часове след работа. Тогавашният ми шеф даде един съвет, който в последствие разбрах, че е много ценен - „Първо си, напълни хладилника.“ Аз, като човек, който не планира нищо, се оказа, че стартирам компанията си с минус 5000 лв., защото точно завършвах ремонт и имах такъв заем към банката. Имах и служебен автомобил, който трябваше да върна и си купих един раздрънкан стар джип, което натовари още бюджета. Така стартира всичко. След много перипетии и упоритост накрая успях да продам компанията на един от инвеститорите. 

Какво казва Росен Генчев за успеха в бизнеса:

Страхът от започването на нов бизнес често е замаскиран от това, че си мислиш, че не си подготвен. Ако чакаш да станеш супер подготвен, никога няма да направиш нищо.  Просто трябва да вземеш решение и да направиш крачката.

Внимавайте с изкушенията! След като продадох моя първи бизнес и се озовах с една 6-цифрена сума в банковата сметка ми се зароди мисълта: „Защо да не си взема една барака на остров Бали и до края на живота си да се самоусъвършенствам, пиейки коктейли по цял ден?“. Все пак успях да преодолея тези мисли и заедно с моите колеги решихме да направим най-добрия моден сайт в света. Е, не успяхме.

Затова и един от моите съвети е – провалът не значи нищо. Напротив, той ти дава доста повече – стига, разбира се, да не е толкова силен, че да те премаже. Когато не успяхме с модния сайт се оказа, че ни предложиха да адаптираме системата, която сами бяхме разработили в помощ на биотехнологиите. Запретнахме ръкави и успяхме.

Какъв е изводът? Ние успяхме след една сериозна серия от грешки. Затова, не бива да приемаш нещата много навътре.

От огромно значение за бъдещето на всеки бизнес е как мениджърите управляват екипите си. Понякога те действат напълно бездушно. Казват: „този ще го уволним, защото имаме метрика, която спазваме”. Това е безумие. Тук идва разликата между мениджъра и лидера и тя е, че лидерът не може да бъде назначен. Той сам си извоюва този „пост“ с времето и с умението си да помага на другите, докато с мениджъра не е така. Най-често спускат някой, завършил някоя престижна академия и той започва да управлява. Големият въпрос е как?