fbpx Модерни лидери с нежни имена | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Модерни лидери с нежни имена

Лидерите имат мисията да вдъхновяват и образоват. Лидерството е способността да превръщаш визията в действителност. Истинският лидер трябва да има увереност да се изправи сам, смелост да вземе трудно решение и състрадание, за да изслуша нуждите на другите. Той не се самоопределя като такъв, а става лидер с приемствеността в действията си и интегритета на целите си. Често за добрия лидер казват, че е като любовта - не можеш да го определиш, но когато е край теб, със сигурност го усещаш.

В съвременният свят сме свикнали да свързваме образа на лидера с пълководеца, а пълководците с мъжете. Истината е, че “модерните лидери” са жените. Търпеливи, смели, искрени, проницателни, пропити с финес и любов, жените на съвремието ни успяват да жонглират успешно между семейството, кариерата, образованието и възпитанието на децата.

“Какво би направила, ако не се боиш?” – така започва книгата си Шерил Сандбърг, главен оперативен директор на Facebook и символ на модерния лидер.

Милиони жени по цял свят последваха примера и съветите й, и започнаха да отстояват своя стремеж за професионална кариера и да проявяват потенциала си. Милиони жени всеки ден успяват да преодолеят трудностите в офиса, да изградят своите екипи, да изобретят и да наложат иновации в бизнес процесите, които управляват и по този начин да променят хиляди човешки съдби. Не защото настояват, а защото обществото, в което живеем им налага своите изисквания – да могат всичко и да успяват.

Проучванията показват, че жените съумяват да изградят по-сполотени екипи от мъжете

Жените са по-уважавани мениджъри от мъжете, те успяват да комбинират интуицията и логиката, като са “отворени” за чувствата и емоциите на другите. Те са по-добри при спазването на крайни срокове, по ефективни при изпълнението на задачи и по-устойчиви, когато става дума за налични ресурси и тяхното оползотворяване по направление.

Жените-лидери са в състояние години наред да “притичват” между дома и офиса и да управляват хората около себе си, но по-скоро ще изградят перфектния екип, в който цари независимост и свобода при вземането на решения, отколкото да се откажат или оплачат.

Притискани през годините от обстоятелствата и очакванията, дамите съумяват да овладеят механиката и алгоритмичните методи, по които функционира целия свят около тях и благодарение на изобретателността си оптимиизрат времето и задачите си съгласно тези “неписани” природни закони.

Лидерството при жените е наука – рядко един мъж би разбрал наистина как функционира и ръководи една жена, защото всяка една следва собствен ритъм и ценности

Тя съумява по свой уникален начин да прояви индивидуалността и креативността си. Жената носи в себе си духа на майката – тя обгрижва бизнеса и екипа си като част от себе си и не се спира, докато не постигне целите си.

Жените по върховете не са задължително безстрашни, но преодоляват себе си, в името на каузата и на идеалите си. По същия начин, по който една майка не би оставила никога детето си в тежка ситуация и би се борила за него до последен дъх. По същия начин те се научават да говорят с екипа си и най-вече да слушат. Инвестират в изграждането на емоционални връзки между членовете на екипа и в комуникация и по този начин насърчават производителността. 

следва продължение