fbpx Най-сладката събота с Пиер Ерме и Renault Zoe | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Най-сладката събота с Пиер Ерме и Renault Zoe

Наричат го кралят на френското сладкарство и император и магьосник на прословутите макарон, които са символ на сладката френска кулинария. Всъщност той е създателят им във вида, в който едва ли има човек, който да не е изкушен от техните безкрайни вариации на вкусове и цветове.
В София очите ми остават приковани в сините макаронс, които са в тон с електрическото Renault Zoe, което ме откарва до едно страхотно сладко съботно преживяване в HRC Culinary Academy.

Тук е самият крал, а на прозорците гроздове от хора наблюдават майсторството на петима млади български сладкари, които се надпреварват да спечелят благословията на мастера. Залогът е много сериозен – едномесечна стипендия на френското правителство за едноседмично обучение в известното кулинарно училище Ferrandi Paris и три седмици в сърцето на компания Hermé в Париж.
Младите хора имат за задача да вложат минимум три български продукти в тортите си, като използват френски техники и имат на разположение 4 часа.
Пиер Ерме наблюдава младите хора докато приготвят, обикаля мълчаливо от време на време покрай масата на всеки. Излъчва строгост и известна резервираност.

 

Когато са готови всеки представя на сцената своята торта, инспирацията за нея, продуктите, които е вложил. Журито, което освен Пиер Ерме, който е председател, участват и Фредерик Касел и Ерик Верн, сладкари, членуващи в асоциация Relais Desserts се оттеглят, за да вземат решение. В крайна сметка победителят е Александър Иванчев от столичния ресторант Andre (на Шеф Андре Токев), който ще усвоява сладкарски техники при самия френски гуру.

 

Аз не разбирам от създаването на това изкуство, но много разбирам да го дегустирам, защото сърцето ми се размеква от сладко. Чувствам се истински привилегирована, че след конкурсната част мога да опитам от всички сладкарски шедьоври. И ако си мислите, че толкова много ще ви накърти – нищо подобно. Тортите са толкова ефирни и прозрачни, с елегантни и фини вкусове, които галят небцето.

 

Във всяка има кисело мляко или йогурт „инсериран” според концепцията на майстора, ракия, българска роза, индрише, мента или лавандула и различни други продукти, обработени по технологии, които на нас, обикновените консуматори трудно ще дадат представа, но пък затова безкомпромисно превземат вкусовете ни (винаги казвам, че и нищо да не разбираш от вино, с първата глътка ще разпознаеш доброто – южните и северни склонове, дъбовете и черешите ги оставаме да профитата:).

 

Пиер Ерме е четвърто поколение сладкари и пекари от Елзас. Започва да работи още на 14 години при легендата — сладкар Гастон Льонотр. След това основава собствения си бранда Maison Pierre Hermé Paris през 1998 г. и оттогава започва световната му кариера. Днес Pierre Hermé е буквално империя от кулинарни книги и сладкарски бутици от Париж до Токио и от Тайланд до Азербайджан. През 2016 г. получава титлата Най-добър сладкар в класацията World's 50 Best Restaurants, а същата година е обявен за четвъртата най-влиятелна личност от Vanity Fair.
Пиер Ерме беше в София по покана на Френския културен институт, който в месеца на франкофонията кани знакови личности, свързани с френската култура и език.

 

снимки: авторът и Френски културен институт