fbpx Положителната нагласа ви прави успешни | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Положителната нагласа ви прави успешни

Учените ни казват, че за едно денонощие човек е изложен на влиянието на 45 000 до 51 000 вътрешни размисли, които възникват в мозъка. Често на минута през мозъка ни минават около 150 думи, най- много 11 секунди може да минат без да се появи нова вътрешна мисъл.

И какво се случва, ако тези вътрешни мисли са негативни - нещо, което се случва навсякъде около нас, и с нас самите. Неизбежно е при консултанти по продажбите, особено новите, когато срещат затруднения, да се отдава на вътрешните им размисли, за голямо съжаление често негативни. Често сме ги чували да казват: “Не смятам, че е готов, постоянно не мога да го открия на работното му място, винаги казва не, никой никога не му е продавал нещо преди, толкова е труден, и т.н.“ Всичко възможно негативно е изсипано в този сценарий.

За това не се изненадвайте, че такива консултанти не могат да продадат. Как да убедят клиента да инвестира във вашия продукт, когато самите те не считат, че това може да стане?

И тъй като отново става дума за положителната нагласа, ето една история, която илюстрира колко е важно да си позитивно настроен. Спомняте ли си приказките за шута на краля през средните векове? В кралството шутът е бил единственият, на който е било разрешено да забавлява краля. Един ден шутът разказал шега, която не се харесала на краля. Той незабавно заповядал шутът да бъде изведен навън, и убит. Но благородниците от двореца се застъпили пред краля да не убива шута. Те казали на краля: „Този човек работеше добре за теб повече от 40 години. Не можеш просто така да го убиеш.“ Кралят се замислил за момент, и след това казал на пазачите да му доведат шута.

Кралят погледнал към шута и казал: „Тъй като аз съм божество, и казах, че ти ще трябва да умреш, така че ти наистина ще умреш. И тъй като аз не мога да взема думите си обратно, ти давам възможност да избереш начина, по който да умреш.“ Шутът се поклонил леко и отговорил: „Ако вие желаете това, аз бих искал да умра от старост.“

Вие какво бихте направили? Някои сигурно се виждат в ролята да кажат „Искам разстрел или чаша отрова“- каквото и да е, но да помогне да умра по- бързо. А шутът дори и в този момент е останал с положителната си нагласа, такава каквато е била през всичките тези 40 години: той е харесвал своята работа, забавлявал се е с нея, създавал е настроение, хумор и се е шегувал.

Той наистина е имал положително вътрешно мислене. В продажбите често не обръщаме внимание на положителната нагласа, и това влияе негативно и в нашите отношения с клиентите.

Добър начин за утвърждаване на положителната нагласа е използването на „положителни твърдения“. Мозъкът е като компютърно управлявана ракета: той се насочва натам, накъдето нашето съзнателни мисли го тласкат. Ако те са негативни, почти сигурно е, че вие няма да сте успешен. Ако мислите ви са положителни, увеличавате своите шансове да успеете.

по материали от dohodite.com