На пазара на имоти има леки проблясъци

На пазара на имоти има леки проблясъци

След шока на имотния пазар преди една година, изминалите три месеца от 2010 г. се оказват по-добри спрямо същите месеци тогава. По данни на “Българиан пропертис” активността на пазара е с около 40% по-висока от тази през първото тримесечие на 2009 г.

Рекорден брой сделки от началото на кризата са отбелязани през март. Ръстът, който специалистите отбелязват е 50% спрямо средномесечните нива за последните 10 месеца. Оживлението през март беше основно за имоти в страната, където на места до преди март пазарът беше почти нулев. Активността на пазара за градски имоти в София и Варна остава непроменена спрямо последната половин година и цените на имотите на база реално сключени сделки се запазват стабилни.

Сделки има само с луксозни имоти или с много евтини. Водещо изискване разбира се, е цената. Полина Стойкова, Оперативен директор на БЪЛГЕРИАН ПРОПЕРТИС обяснява :"Купувачите се завръщат, има интерес, увеличава се броят на сключените сделки, но всичко това важи само за имоти, оферирани на атрактивни цени".

Градски имоти

В София започва да се забелязва леко раздвижване на пазара на градските имоти. И въпреки, че масово се говори за спад на цените качествените имоти продължават да държат цена – между 980 и 1200 евро. Само апартаменти, които са с лошо местоположение, недобра заобикаляща среда, панелни или за основен ремонт наистина могат да разчитат на неализация при повече от конкурентно-ниска цена.
Като цяло за страната БЪЛГЕРИАН ПРОПЕРТИС отчита спад от 32%.

Наеми

В същото време се забелязва и ръст от 30% при сключените сделки за наеми, но също при 30% по ниски цени. Ако в края на миналата година наемите на луксозни апартаменти имаха средни цени от 600-700 евро на месец, то тази година цените са спаднали под 450 евро на месец.

Жилищни имоти във Варна

В морската столица цените на имотите продължават да държат високи цени, което отказва купувачите. Средната цена на кв.м. е около 900 евро.
Наемите отбелязват спад като средната цена за апартамент с една спалня, ново строителство за първото тримесечие на 2010 г. е 380 евро.
Положителното е, че доста клиенти вече търсят жилища под наем за летния сезон.

Ваканционни имоти

Безспорно е, че невижданото и непланирано строителство на ваканционни имоти понесе най-големите удари. Специалистите прогнозират, че построените, но непродадени имоти ще бъдат разпродадени на цени доста под себестойността им и със загуби за техните инвеститори. Факт е, че цените от началото на годината силно са намалени.
Клиентите са повече от капризни и освен че търсят изгодна цена от около 300 - 500 евро/м2 имат още много други изисквания за имота. А понятието продажби „на зелено” може би дълги години повече няма да срещнем.
Много строителни проекти са замразени в начална фаза поради липса на финансиране и пренасищане на пазара. Офертите за парцели с разрешително за строителство изобилстват, но кандидат-инвеститори напълно обяснимо липсват.
Около Варна завършените апартаменти се продават на около 360 евро/кв.м.
По южното Черноморие се забеляза известно завръщане на интереса към скъпи и елитни имоти на цени от 80 000 до 130 000 евро или на много евтини апартаменти на цени около 25 000 – 30 000 евро. Основните купувачи са рускоговорящи.

Селски имоти

Сериозен срив се получи и при селските имоти. Спадът на цените там за година достигна 53%. Средната сделка за имот е 9640 евро при 19 890 само преди година.Според Българиън Пропъртис може да се очаква допълнителен спад през 2010 г.

Основнните купувачи на имотния пазар от началото на годината са българи и руснаци. Докато през януари активни бяха и гръцките купувачи, през февруари и март, след срива на гръцката икономика те изчезнаха от пазара на имоти в България.

 

Facebook коментари