fbpx На пазара на имоти има леки проблясъци | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

На пазара на имоти има леки проблясъци

На пазара на имоти има леки проблясъци

След шока на имотния пазар преди една година, изминалите три месеца от 2010 г. се оказват по-добри спрямо същите месеци тогава. По данни на “Българиан пропертис” активността на пазара е с около 40% по-висока от тази през първото тримесечие на 2009 г.

Рекорден брой сделки от началото на кризата са отбелязани през март. Ръстът, който специалистите отбелязват е 50% спрямо средномесечните нива за последните 10 месеца. Оживлението през март беше основно за имоти в страната, където на места до преди март пазарът беше почти нулев. Активността на пазара за градски имоти в София и Варна остава непроменена спрямо последната половин година и цените на имотите на база реално сключени сделки се запазват стабилни.

Сделки има само с луксозни имоти или с много евтини. Водещо изискване разбира се, е цената. Полина Стойкова, Оперативен директор на БЪЛГЕРИАН ПРОПЕРТИС обяснява :"Купувачите се завръщат, има интерес, увеличава се броят на сключените сделки, но всичко това важи само за имоти, оферирани на атрактивни цени".

Градски имоти

В София започва да се забелязва леко раздвижване на пазара на градските имоти. И въпреки, че масово се говори за спад на цените качествените имоти продължават да държат цена – между 980 и 1200 евро. Само апартаменти, които са с лошо местоположение, недобра заобикаляща среда, панелни или за основен ремонт наистина могат да разчитат на неализация при повече от конкурентно-ниска цена.
Като цяло за страната БЪЛГЕРИАН ПРОПЕРТИС отчита спад от 32%.

Наеми

В същото време се забелязва и ръст от 30% при сключените сделки за наеми, но също при 30% по ниски цени. Ако в края на миналата година наемите на луксозни апартаменти имаха средни цени от 600-700 евро на месец, то тази година цените са спаднали под 450 евро на месец.

Жилищни имоти във Варна

В морската столица цените на имотите продължават да държат високи цени, което отказва купувачите. Средната цена на кв.м. е около 900 евро.
Наемите отбелязват спад като средната цена за апартамент с една спалня, ново строителство за първото тримесечие на 2010 г. е 380 евро.
Положителното е, че доста клиенти вече търсят жилища под наем за летния сезон.

Ваканционни имоти

Безспорно е, че невижданото и непланирано строителство на ваканционни имоти понесе най-големите удари. Специалистите прогнозират, че построените, но непродадени имоти ще бъдат разпродадени на цени доста под себестойността им и със загуби за техните инвеститори. Факт е, че цените от началото на годината силно са намалени.
Клиентите са повече от капризни и освен че търсят изгодна цена от около 300 - 500 евро/м2 имат още много други изисквания за имота. А понятието продажби „на зелено” може би дълги години повече няма да срещнем.
Много строителни проекти са замразени в начална фаза поради липса на финансиране и пренасищане на пазара. Офертите за парцели с разрешително за строителство изобилстват, но кандидат-инвеститори напълно обяснимо липсват.
Около Варна завършените апартаменти се продават на около 360 евро/кв.м.
По южното Черноморие се забеляза известно завръщане на интереса към скъпи и елитни имоти на цени от 80 000 до 130 000 евро или на много евтини апартаменти на цени около 25 000 – 30 000 евро. Основните купувачи са рускоговорящи.

Селски имоти

Сериозен срив се получи и при селските имоти. Спадът на цените там за година достигна 53%. Средната сделка за имот е 9640 евро при 19 890 само преди година.Според Българиън Пропъртис може да се очаква допълнителен спад през 2010 г.

Основнните купувачи на имотния пазар от началото на годината са българи и руснаци. Докато през януари активни бяха и гръцките купувачи, през февруари и март, след срива на гръцката икономика те изчезнаха от пазара на имоти в България.

 

Facebook коментари