fbpx Имотите в Европа | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Имотите в Европа

Имотите в Европа

 

Световната федерация по недвижими имоти отбеляза, че за изминалата 2004 г. цените на имотите в България са скочили най-много в цяла Европа. Този факт донякъде събуди асоциации в публичното пространство, че жилищата у нас са били най-скъпи на Стария континент. Това обаче звучи малко нелогично, защото страната и дори София трудно може да се сравнят по цени на недвижимостите с по-голяма част от европейските държави.  Да си купите жилище у нас се оказва все още по-изгодно като цена. Ако апетитите ви обаче са насочени извън пределите на България, ето как да се ориентирате за цените на жилищата в някои страни на континента.  

През 2004 г. в Испания, Франция и Ирландия цените на имотите са се увеличили
според данните на британския кралски институт на сертифицираните изследователи. Цените на къщите в Испания са се повишили със 17,45% на годишна база за последната четвърт на 2004 г. В Ирландия те са отбелязали ръст от 8,6% за цялата година.
Жилищата във Франция са поскъпнали с 16% през изминалата година, отчитат от RICS. В свое изследване компанията посочва, че от 17 страни само в Австрия и Унгария не се забелязва особено движение на цените през 2004 г.
Оказва се, че само във Великобритания цените са паднали, като някои изследвания показват и реален спад през последните месеци на миналата година.
В сравнение обаче с България те си остават доста по-високи и страната ни засега се намира в дъното на класацията в Европа.

България и София се нареждат на 27-мо място от 28 страни посочени в подреждане по цената на недвижимите имоти в техните столици. На последното място е Сърбия и нейната столица
Белград. Разликата при цените у нас и сърбите е само при стойностите на двустайните жилища. Българските двустайни апартаменти са най-търсени на пазара и затова са по-скъпи от тези в Белград.

Още една европейска столица - Варшава, сравнително се доближава до София по цените на жилищата. Двустайните апартаменти у нас са по-скъпи от варшавските, а многостайните - по-евтини. Според прогнозите ръстът на цените в Полша през 2005 г. ще достигне 15%.
Недвижимостите във всички останали европейски столици са няколко пъти по-скъпи от българските имоти. У съседните ни Атина и Анкара цените са средно два пъти по-високи от нашите.

 

Facebook коментари