fbpx Здрави зъби за блестяща усмивка и самочувствие | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Здрави зъби за блестяща усмивка и самочувствие

Сигурно ви се е случвало да се срещате с хора, които крият усмивката си или усещате дъх от устата им, когато говорите с тях, който ви отблъсква. И подсъзнателно те попадат в друга графа от контактите ви. Ами ако и вие сте от тях? Отивате на бизнес преговори и "обгазявате" този срещу вас. Какво ще си помисли той - този няма култура на личната хигиена, та каква култура ще има в бизнеса си?

Не допускайте да провалите делата си, защото нямате време да
обърнете внимание на себе си.
Хубавата, открита усмивка може
да спечели много!

Може би е време да поговорим за някои проблеми в устата. Венците ви са зачервени. Кървят когато дъвчете, когато миете зъбите или спонтанно. Зъбите са подвижни, промени се усмивката Ви? Всичко това говори, че първите симптоми са налице.
Човешките зъби се поддържат в челюстите чрез уникална анатомична структура, появила се в еволюцията още при крокодилите, наречена пародонт. Пародонтът включва костта, венеца, цимента на зъба и периодонталните връзки. Като еволюционно млада структура, пародонтът е изключително уязвим по отношение на редица патогени.
А такива в устите ни има в изобилие: зъбна плака (здраво прикрепено към зъбите образувание, съдържащо въглехидрати, микроорганизми и токсините им) и зъбен камък (представлява минерализирала зъбна плака, може да е разположен над и/или под венеца). Наред с това съществуват фактори, които затрудняват оралната хигиена и плакопочистването: зъби в неправилно положение, плътни междузъбни контакти, нефункционално контурирани обтурации и протетични възстановявания.

Нашият стремеж да отстраним плаката и зъбния камък се дължи на факта, че именно те и съдържащите се в тях токсини водят
до развитието на възпаление


което стои в основата на всички пародонтални заболявания. В устната кухина то се проявява със зачервяване, оток и кървене на венците, образуване на пародонтални джобове, разклащане на зъбите, дъх от устата, понякога поява на болка и др.
Докато възпалителният процес е локализиран само във венеца, говорим за гингивит. Той се характеризира с всички признаци на възпаление и е напълно обратим при адекватно лечение, мотивация и съдействие от страна на пациента. Здравите венци се характеризират с бледорозов цвят, плътна консистенция, прилепват около шийките на зъбите и изпълват междузъбните пространства, а всички отклонения от това, говорят за развитието на патологичен процес, който изисква стоматологична намеса. Ако тя не бъде навременна, възможно е възпалението да обхване костта, да настъпи костна резорбция с образуване на костни пародонтални джобове, разклащане на зъбите и в най-тежките случаи - тяхната загуба. Тогава вече говорим за заболяването пародонтит (наричано в миналото пародонтоза). Възникването на пародонтит може да се дължи и на инфекция със специфични пародонтопатогенни бактерии.
Различни общи фактори могат да променят или да създадат риск от развитие на пародонтопатии
-тютюнопушене, стрес, полови хормони, някои медикаменти. При пушачите, например, е отчетен намален имунен отговор с намалени защитни сили.
Хроничният гингивит и пародонтит протичат най-често без болка и е възможно пациентите дори да не знаят за заболяванията си. Те се отнасят към социално-значимите проблеми в стоматологията и засягат голяма част от населението. Тъй като са плакозависими, основна роля в предотвратяването им и спирането на прогресията играе профилактиката. Пациентите трябва да бъдат информирани и мотивирани за същността и борбата с тези болести и за отговорностите, които са длъжни да поемат за своето орално здраве. А по отношение на пародонталните заболявания те включват поддържане на
изрядна устна хигиена и редовни профилактични прегледи
Забелязали ли сте, че във всеки американски филм някой от героите си мие зъбите, друг ги почиства с конец, трети е на посещение при стоматолог? Това не е случайно, а е част от обществената позиция спрямо профилактиката. И не, защото на нас, стоматолозите ни е много приятно да натякваме колко важно е миенето на зъбите. Необходимо е пациентите да осъзнаят, че само двукратното дневно измиване на зъбите, с продължителност 2 - 3 минути, с подходящата за всеки техника на четкане, позволява оптималното отстраняване на плаката и лошия дъх. Така не възникват нови кариеси и пародонтални заболявания.

Задължително е използването на конци за зъби

защото чрез тях се почистват междузъбните пространства, откъдето всъщност започва и възпалението. В превенцията и лечението на пародонталните заболявания се включват различни пасти за зъби (антитартарни, антиплакови, антибактериални), води за изплакване, процедури с орални хидродушове и др. Те имат своя оптимален ефект само след отстраняване на етиологичните причинители - зъбна плака и зъбен камък и коригиране на плакретентивните фактори.
В стоматологичен кабинет "СВЕДЕНТ" се извършва профилактика и комплексно лечение на пародонталните заболявания.
Тук се включват манипулации от професионалното почистване на зъбите от плака, зъбен камък и екзогенни преоцветявания от всички зъбни повърхности, междузъбните пространства и откритите коренови повърхности. Освен това полиране и флуоризиране на зъбите до лечение на пародонтални джобове, при нужда екстрахиране на безнадеждните зъби и възстановяване чрез протетични конструкции на оптималната функция - естетика на Вашите зъби. За всеки пациент ние изработваме индивидуални профилактични, лечебни и поддържащи програми, съобразени с неговите нужди и проблеми.
В борбата с тези заболявания не сте сами, до вас ще бъдат вашите стоматолози, за да отговорят на всички въпроси, за да ви инструктират как и с какви средства да поддържате оралната си хигиена и да ги отработите заедно.
Днес се откриват нови и нови методи за лечението и превенцията на тези заболявания. Важното е да осъзнаем, че този проблем съществува, че не е нормално явление да кървят венците и зъбите да се клатят. Нормално е да потърсим информация и помощ, за да бъдат зъбите ни здрави и бели, усмивката - блестяща, а самочувствието - непоклатимо.


За контакти:

Стоматологичен кабинет "СВЕДЕНТ"
София, ул. Солунска № 9, партер
тел.02/ 981 96 31, 0889/986 502