fbpx Да се спасяваме или е време за кардинални промени? | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
не

Да се спасяваме или е време за кардинални промени?

Преди дни ми попадна един цитат от Хенри Форд, който ме накара да се замисля и не ми излиза от главата.

“Ако питах клиентите си какво искат, щяха да ми кажат по-бърз кон.”. Репликата е споделена с журналисти по повод пускането на пазара на легендарния модел Ford Т.

В тези турбулентни времена, когато най-често се чуват думата "оцеляване" и репликата "как да оцелеем", много от собствениците на компании са се концентрирали как да хранят коня, който имат. Но основният въпрос е дали не трябва вече да го сменим с автомобил като Ford Т – непретенциозен, функционален и сравнително евтин?

Да, трудно е да се разделим със стария боен другар, с който сме били заедно години наред и имаме емоционална привързаност към него, но може би му е време за почивка. Да, времената са трудни, но стойностните решения и съответните промени се случват точно в трудни времена.

Много от компаниите в момента се стремят да променят нещата адхок и козметично, без да се замислят дали всъщност не трябва да сменят бизнес модела кардинално или да добавят още един-два нови към вече съществуващия.
Козметичните промени няма да ви спасят, а просто ще ви изтощят в течение на времето и ще ви лишат от силите, необходими за по кардинални промени.

Не се превръщайте в хамстера, въртящ колелото до изтощение

В момента най-важното е да си дадем сметка дали трябва да спасяваме това, което не работи в този му вид или да търсим нови бизнес модели и подходи в работата. Анализът и промяната в стойностното  предложение на компанията към клиентите и нейния бизнес модел, е вече крайъгълният камък за много компании. Въпрос на воля и желание да погледнем по друг начин на своя бизнес и на своите служители.

Помислете как да предложите на клиентите си нов „Форд Т“, а не по-бърз кон. Как да ги удивите сега и да ги направите не просто доволни клиенти, а ЛОЯЛНИ такива.  Ако мислим как само да се спасим в окопите със сигурност няма да спечелим битката, а най-вероятно осколка от някоя граната да ни отнесе главата.

Мислете за това какво ново и ефективно можете да внедрите, с какво да изненадате своите клиенти, как да предизвикате в тях емоция и желание. Тогава шансът да минете през бурята е десетократно по-голям.

Може някои от моите съждения да ви се струват условни и трудно приложими във вашата ситуация сега, но съм сигурен, че ако се разровите сами, или с помощна на външен човек, не от вашата компания и среда, ще успеете да намерите наистина ценни нови предложения и решения, както за пазара, така и за Вашите служители.

И помнете, новите подкови и седло няма да направят от коня Ford Т.