fbpx Представяме Лидия Шулева, собственик на консултантска агенция Business Intellect | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Мениджърите споделят, сезон 5, част 33

Представяме Лидия Шулева, собственик на консултантска агенция Business Intellect

 

Професионалният път на Лидия Шулева, собственик на консултантска агенция Business Intellect, е осеян с предизвикателства, както самата тя споделя. „Но винаги в работата настъпва момент на насищане – когато рутината те обхваща и всичко ти се струва познато до болка, когато няма нещо, което да те изненада. И тогава идва нуждата от промяна. А аз съм доста чувствителна към такива състояния. Обикновено след определено време достигам ниво, когато си казвам: „Достатъчно!“ и започвам нещо ново и различно, започвам от нулата. За мен това е едно движение по спирала – завърташ се и отново си в изходна точка, но на по-високо ниво. Разстоянието по вертикалата на спиралата е опитът, който трупаш и който има голямо значение.“

Лидия Шулева създава фирмата Business Intellect  през далечната 1990 г., когато е истинско предизвикателство да стартираш фирма. Първоначално основната дейност на компанията е консултантски услуги, но през годините на няколко пъти дейността й е променяна. Кариерата на Лидия Шулева преминава през етап на предприемачество още през 90-те години, последван от управление в качеството й на изпълнителен директор на голям холдинг с 25 фирми, работещи в различни сфери, и с 5000 човека персонал. Следва участие в правителството на НДСВ през 2001 г. (вицепремиер между 2001 и 2005 г., министър на труда и социалната политика между 24 юли 2001 и 17 юли 2003 г. и министър на икономиката между 2003 и 2005 г). „С политика  не се бях занимавала, но с управление – да, включително доста неща бях изпитала лично на гърба си.“

След като Шулева приключва с политическата си кариера, започва следващият етап на завъртането по спиралата нагоре и напред, и само няколко години след това се ражда идеята да започне да се занимава с лидерство и коучинг. „Темата ме заинтригува много и реших, че отново трябва да сменя посоката на развитие. До този момент се бях занимавала само с това да взимам решения и да нося отговорност и сега исках да предприема нещо по-различно. Така се роди идеята да стана коуч.“ Следва обучение в Harward  и Калифорния и трупане на нови знания.  “По-интересното за мен е, че коучингът е възможност да трансферираш опита, който си натрупал през годините, в една нова професия, полезна за хората. Моето ново предизвикателство е да работя за развитие и израстване на лидери“.

Причината напоследък да се говори все повече за лидерство, а не само за мениджмънт, Лидия Шулева обяснява по следния начин: „Ако доскоро, за да си мениджър беше достатъчно да си добър професионалист и да имаш добри организационни качества, днес това вече не е достатъчно. Необходими са качества, свързани с умението да вдъхновяваш, да мотивираш, да бъдеш много по-адаптивен и гъвкав в силно променящата се среда и преди всичко да бъдеш автентичен и почтен. Личностното развитие не е само модерна фразеология, то е свързано с изграждането на лични конкурентни предимства. Хора с изградена лидерска култура са предимство за всяка компания.

Много ми харесва тезата изведена на Световния икономически форум в Давос през 2017 г. – „Скоростта е новата валута на бизнеса“. Аз съм голям привърженик на тази теза, защото в сегашния много бързо променящ се свят, динамиката е толкова голяма, че ако хората нямат усещането за скорост и адаптивност, много трудно биха могли да бъдат успешни. За това се изисква и немалка доза интуиция, която може да бъде вродена или развита.

Едно от нещата, които са важни за доброто управление е интуицията. Смятам, че може би благодарение на интуицията и добрата преценка, съм успявала да намирам точните хора за точното място. Много рядко ми се е случвало да правя втори опит. Успявала съм да усетя хората, които ще ми бъдат необходими за работата. Като погледна назад това, което съм постигнала като успех, го дължа на усета си за правилни хора, с които винаги съм работила, и те наистина са били страхотни. А това е много важно за успеха.

В ежедневната си практика се сблъсквам с много и различни казуси. Затова е ключово умението да слушаш - да можеш да слушаш, да чуваш и да разбираш какво ти говорят. Според мен в много случаи мениджърите са развили порочната практика да чуват това, което искат да чуят. И по някакъв начин интерпретират, това което им се казва, в посоката, която искат. Промяната на този навик е трудно. Много често в моята практика се срещам със случаи, когато умението да слушаш действително липсва. Включително в разговорите, които водим, ми прави впечатление, че хората чуват само това, което искат да чуят, или го интерпретират по начина, по който им харесва.

Сериозен проблем за съвременните мениджъри и лидери е и умението да създават реални очаквания за това какво трябва да се свърши и резултата който трябва да се постигне. Много често има голямо разминаване между това какво ти си представяш, че трябва да се получи като резултат и това, което човекът срещу теб е разбрал. Създаването на ясни очаквания е умение, което трябва да бъде развивано. Защото ако не умееш наистина да създаваш ясни очаквания, биха възникнали много проблеми, за които започваме да обвиняваме изпълнителите и не разбираме, че „вината“ или причината много често е в нас.

Имах казус с мениджър на средно ниво, отговарящ за комуникацията, който имаше проблем с координация при кризисни ситуации. Трудно му се отдаваше да създаде организация за навременна и съгласувана реакция при необходимост. Смяташе, че причините са в сравнително скорошното му (повече от година обаче) назначение в компанията, в недооценяване на важността на проблемите или в недостатъчната кооперативност на колегите от различните отдели, общо взето все причини извън него самия. След анализ на конкретни ситуации и представяне на други гледни точки се оказа, че причината е всъщност липсата на съгласуван и утвърден от ръководството наръчник за работа и действия при кризисни  ситуации. Оказа се, че причината е в самия него и в дългото отлагане на разработката на този наръчник.
Коучингът е като картина на импресионист. Големите художници импресионистите рисуват така, че улавят по специален начин светлината и я пречупват в своите картини. Ако погледнете една картина на добър импресионист от различни ъгли, тя е абсолютно различна. Коучинът е именно това – даваш различна гледна точка, понякога дори абсолютно неочаквана.

Смятам, че Бълагария е прекрасно място, както за живеене така и за бизнес. Тук има много възможности за предприемчивите хора, много свободни ниши за реализиране на бизнес идеи. Липсата на електронно управление в администрацията обаче, създава доста проблеми на бизнесите, чиято дейност по някакъв начин е свързана с държавата.
Една от най-успешните формули за създаване на малък и среден бизнес е съществуването на голям бизнес. Създаването на клъстери около големи предприятия винаги е гаранция за устойчиво развитие. От друга страна, малките и средни фирми могат да бъдат конкурентни само, ако развиват дейност с висока добавена стойност.

Този проект се осъществява с изключителната подкрепа на Chivas Regal, Тим Вижън, Volkswagen, KARE София, където се реализират всички мениджърски срещи през годината.