fbpx Представяме Петър Шварц, съдружник в Melon (ВИДЕО) | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Мениджърите споделят, сезон 5, част 7

Представяме Петър Шварц, съдружник в Melon (ВИДЕО)

Петър Шварц е съдружник в българската софтуерна компания Melon. Родом е от Сърбия, но говори съвършен български. Компанията е създадена през 2001г., когато две малки фирми с по няколко души персонал се сливат. Към днешна дата Melon расте с бързи темпове, особено през последните няколко години. Служителите са около 150 човека, от които около 40 работят в Скопие, Македония. Компанията работи за клиенти основно в чужбина и се гордее с постиженията си, които са наистина впечатляващи.

Петър Шварц споделя своите послания за успех

Най-важно е да имаш фокус в бизнеса. В нашата фирма имахме период, в който предлагахме и услуги, и продукти. Това обаче не ни се отрази много добре. Мечтаехме да създадем собствен продукт, с който да се гордеем и да спечелим от него. Осъзнахме обаче, че това, в което сме най-добри, са услугите. Затова решихме да положим усилия в тази посока. Малко след това осъзнато решение започнаха да идват и добрите резултати.

На второ място бих посъветвал да следите данните и бизнес процесите. Има една максима, че това, което не можеш да измериш, не можеш да подобриш - вярвам в нея. В момента, в който започнахме да измерваме параметрите на процесите, резултатите се подобриха. Когато не можем да измерим нещо, самият аз се чудя дали изобщо да се захващаме с него.

Много е важен и подходът, който имате към клиентите. Когато подготвяхме нашия нов сайт много се чудехме как да подходим – как да го построим така, че хем да е представителен, хем да привлича клиенти. Накрая осъзнахме, че няма нужда от излишни рекламни клишета - ние сме това, което правим и затова трябва да сме прозрачни и открити.

В нашата компания е много важно работното място да е приятно, комфортно, всеки да се чувства добре, когато е в офиса. Все пак прекарваме голяма част от живота си в работна среда, затова държим да я направим максимално приятна. Искам хората да се чувстват като у дома си. Това много помага на бизнеса. Аз съм на мнение, че и работата от вкъщи не е лош вариант. Препоръчвам ви да пробвате със служителите си. Когато аз самият съм вкъщи, понякога успявам да свърша много повече работа, отколкото като съм в офиса. Страхът, че щом служителят е у дома ще си лежи на дивана и няма да работи, е излишен. Това е мит.

На последно място - винаги трябва да имате време за странични неща. Трябва да имате няколко свободни часа на седмица, в които да мислите за нещо различно от всекидневните задачи, защото най-лесно е да работим по 20 часа. Работата няма да свърши, но когато знаем, как да зареждаме собствените си батерии, след това можем да продължим със задачите.