fbpx Представяме Тодор Голаков, собственик на "Ейтуби оперейшънс" (ВИДЕО) | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Представяме Тодор Голаков, собственик на "Ейтуби оперейшънс" (ВИДЕО)

Мениджърите споделят - сезон 5, част 11

Представяме Тодор Голаков, собственик на "Ейтуби оперейшънс" (ВИДЕО)

Тодор Голаков е управител и собственик на фирма „Ейтуби оперейшънс“, чиято основата цел е да популяризира вината, които прави една българка в Австралия. Историята на Елена Голакова, която всъщност е негова сестра, е много интересна. През 1998 г. тя заминава за Австралия, за да учи за майстор винар, след което остава там и стартира свой собствен проект за създаване на бутикови вина от висок клас. Признанието за таланта й не закъснява. Само една година след като създава първите си вина, печели в Лондон световната награда на най-престижния конкурс Decanter за австралийския Шираз. Тогава световните медии гръмват: „Талантлива българска триумфира с Шираз на конкурса Decanter”. В България съответно никой не разбра за това.
След това признание Елена започва да развива проектите си с много страст и талант. До днес има над 600 награди от най-добрите конкурса в света.

„Затова Елена реши да стъпи по-осезаемо на пазарите в Европа и Канада. И тук се включих аз, за да движа бизнеса на тези континенти. Започнахме активна работа с вносители, дистрибутори, търговци на дребно, участваме на много изложения. Вече присъстваме във Великобритания, Швеция, Норвегия, Канада, Онтарио. Сега поемаме към САЩ. Интересното при тези международни пазари е, че хората във Франция например консумират главно местни вина. За французина всъщност има два вида вина – френски и други. И за италианците е така. Но ако говорим за страни, като Швеция например, които не са винопроизводители, интересът към чужди вина е наистина голям и хората са готови да опитат всякакви предложения от всички краища на света. За радост започва да се заражда такава тенденция и у нас, въпреки, че предимно се пият български вина. Друг факт е, че повечето хора консумират „ценовия клас“, а не самото вино и отчитат качествата му само като аромат. Поднасят чашата към носа, вдъхват и казват: „А, това вино е добро!“. И не се интересуват, че Шардонето не бива да мирише на маракуя и тропически плодове, като Совиньон блан, например.

Затова и нашата еноложка Елена Голакова казва, че трябва да обучаваме хората. Да им обясняваме кое вино какво е, кое е добро и кое не, да им покажем какво е сочност, плътност, тяло… Основната грешка, която се прави у нас е, че масово винпромите произвеждат вина, без особени качества. Представете си, че едно 25-годишно момиче реши да опита вино. Поднася го към носа си, а то има аромат на стари бъчви. Според вас, това момиче ще опита ли отново вино? Най-вероятно ще мине към по-високо алкохолни напитки.

Хубавата новина за феновете на виното е, че вече ни има и в България. Едно то вината ни спечели наградата „Вино на годината“ в категория „Нов свят“ на годишния конкурс „Сомелиер на годината”. У нас представяме две серии – едната е Dandelion и тя е по-масовата. Втората серия е Heirloom, което в превод името означава наследство. Идеята е й е да се покаже не само наследството във винопроизводството, но и наследството като история, която се предава от една майка на нейните деца.
Когато ме питат кои са най-добрите ни вина, аз отговарям с едно изречение: „Опитайте ги и ще разберете“.

Виното, което лети в първа класа

Вината ни присъстват на едни от най-престижните пазари в света, а сега вече са част и от винените листове на някои от най-добрите авиокомпании. Ако летите в бизнес класата на Катар еърлайнс, можете да пиете от виното на българката Елена Голакова, както и на Сингапур еърлайнс. В момента участваме в търга за Америкън еърлайнс и Луфтханза. Нямаме желание да произвеждаме големи количества, защото искаме да запазим качеството.

Неговите правила за успешен бизнес:

На първо място в бизнеса, с който се занимавам, е много важно да бъдеш проактивен – търси, издирвай информация, срещай се със хората, общувай, разпитвай ги - това е много важно.

Следващото ми правило е: „Поддържай ситуационна осведоменост – всеки, които има бизнес, трябва да знаеш къде какво се случва около него, какви са тенденциите и кое е актуално. Какви събития, изложения има? Да участваш ли в тях или не са за теб?

За нас е много важно да подобряваме постоянно начина, по който работим и разбира се продуктите, защото смятам, че една грешка не бива да се допуска втори път.

Използвайте много внимателно рекламата, защото в даден момент може да се превърне в анти реклама. Когато на хората започне да им досажда, тя се обръща срещу теб.

На последно място, като правило в бизнеса ни, са думите на нашия майстор винар Елена Голакова: „Най-доброто вино е това, което на теб ти харесва.“. Затова ние никога не казваме, че нашето вино е най-доброто. Каним хората да го опитат и сами да се влюбят в него. Ако това не се случи, значи тяхното вино ги чака някъде другаде и те просто още не са го опитали.