fbpx Представяме: Вилиана Станева, PR мениджър в Майкрософт България | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Представяме: Вилиана Станева, PR мениджър в Майкрософт България

Представяме: Вилиана Станева, PR мениджър в Майкрософт България

Със сигурност познавате хора, които срещате за първи път и след час имате усещането, че се знаете от години. Вилиана Станева е от този тип. Тя е пряма и директна, винаги усмихната и винаги с чувство за хумор. Затова избрахме в международния ден на усмивката в рубриката „ПР-те“ да представим именно нея.

През май тази година Вили (както всички я наричат) поема позицията PR мениджър в Майкрософт България. Отговаря за всички комуникационни дейности на компанията, насочени към обществото и служителите за българския и македонски пазар.

Вилиана има повече от 10 години стаж в комуникациите, работила е както в сферата на корпоративния, така и на агенционния PR. Член е на Българското дружество за връзки с обществеността (БДВО). Преди последната си позиция, в продължение на осем години е заемала позицията експерт „Външни комуникации“ в Мтел.

Завършила е „Връзки с обществеността“ в Софийския университет „Свети Климент Охридски“, има и бакалавърска степен по „Бизнес администрация“ от Нов български университет, а също така и специализация във ВУЗФ специалност „Корпоративна социална отговорност“ и от Лидерската академия на Шефилдския университет.

Вили, кое те провокира да се занимаваш с тази професия?

- Общуването с хората, писменото слово, предизвикателството на креативното мислене, раждането и случването на идеи. Професия, която не е само работа, а нещо повече.

Кои са най-силните моменти в работата ти, след които се чувстваш щастлива?

- През годините така се е получило, че съм работила повече в корпорации, но съм била част от екипа, който отговаря за социалните им начинания. Влагала съм сърцето си в не една социална кауза и продължавам да го правя. Това ме осмисля. Не само работата ми, но и мен като личност. Никога това не е било за мен просто задължение.

В Майкрософт се работи активно в подкрепа развитието на IT образование. Една много силна и смислена кауза, която компанията подкрепя в световен мащаб. За първи път работя по социални проекти, чиято реализация не е ограничена само в България. Чувството е, че си гражданин на света и създаваш смисъл.

Според теб къде е тънката разлика между ПР и реклама?

- Аз съм „за“ интегрираните маркетингови решения. Не може да се изключва нито една от основните съставки, ако искаме крайният резултат да е успешна комуникация, а тя съдържа в себе си PR, реклама, маркетинг, социални медии.

Разбира се инструментите, които ще ползваме, зависят много от крайната ни цел, но отново искам да подчертая, че никога не бих подценила един от тях за сметка на друг на общо основание.

Има ли безплатен ПР?

- Това в което се убедих през годините, е, че всичко в крайна сметка е до човек. Тоест не до съответната корпорация или отдел, а именно и конкретно до личния ти контакт. Поне аз така работя – с хора. Ето защо се стремя да имам добри и коректни отношения и съм сигурна, че в точния момент те ще проработят за мен и без пари.

Другото важно нещо е да предлагаш на журналистите смилено съдържание или да откликваш на техни идеи. Така е сигурно, че и двете страни ще бъдат удовлетворени, без да става дума за пари. Това да излезеш от руслото на традиционното прессъобщение и да адаптираш съдържание, за да бъде провокативно за медиите, е предизвикателство пред всички в професията и е умение, което идва с опита.

Какво не харесваш в комуникацията между хората?

- Лъжа. Лицемерие. Мисля, че ако по-често хората са открити един с друг, светът би бил едно по-хубаво място. Но, както е казал Оскар Уайлд, дай на човек маска и той ще ти разкрие истинската си същност. Свидетели сме на това ежедневно в онлайн пространството. Хора големи на думи, а малки на дела.

Кое е другото ти „аз“ извън професията?

- Аз съм си аз. Който ме познава го знае добре. Но да кажем, че извън професията съм заклет читател, любител пътешественик и майка на една малка балерина.

От къде се зареждаш с енергията, с която да работиш?

- От моето семейство. Звучи като голямо клише, но е безспорен факт, че това е вдъхновението ми.

Какво би учила още?

- Искам да уча италиански. Бих учила и нещо, което ще ми даде възможност да помагам на хората. Това е желание, което зрее в мен и съм сигурна, че в точния момент ще получи точното си изражение, както се е случило с всичко в живота ми до момента.

В колко започва денят ти и каква първа новина би искала да прочетеш или чуеш?

- С отварянето на очите сутрин отварям и Facebook – там следя страниците на няколко световни медии, така че за 5-10 минути преглеждам има ли нещо значимо. Към 7 часа вече започва истинският екшън. Двете с дъщеря ми се приготвяме за деня, завеждам я на детска градина и я оставям към 8. След това по пътя за работа слушам новините от страната по радиото. А първата новина, която искам винаги да научавам, е добрата.

 

Facebook коментари