fbpx Свобода на мисленето и дисциплина е равно на успех | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Свобода на мисленето и дисциплина е равно на успех

Гергана Иванова, собственик на рекламна агенция The Smarts

Свобода на мисленето и дисциплина е равно на успех

Всяка компания търси млади и способни хора. Но как да ги намери? Къде да ги открие? Как да провокира техния творчески заряд? В съвместната рубрика с HR Cafe разговаряхме с Гергана Иванова, собственик на рекламна агенция Dsmarts.

Г-жо Иванова как се мотивира креативният човек, творецът?

- Въпросът не може да се изчерпи с еднозначен отговор. Най-важно е на първо място да оценяваш работата на човека, който твори и създава. Самочуствието на креативните хора трябва да се „четка“ периодично. Какво имам предвид - дайте интересна задача. Ако не е много занимателна, поднесете я по атрактивен и нестандартен начин. Давайте навременна, точна и аргументирана обратна връзка. Само оценката „харесва ми, не ми харесва”, демотивира изключително силно. Най-големият стимул е видимият резултат от тяхното творение. Усещането, че са част от кауза, промяна, нова идея приложена на практика, е горивото на креативния човек.

Свобода в работата или дисциплина? Как се постига добро ROI*?

- Аз бих казала - свобода на мисленето. От една рекламна агенция се очаква да променя нещата „за добро“, да развива и вдъхновява. И тук идва трудният въпрос – като пуснеш духа от бутилката, как го контролираш? Пак опираме до обратната връзка и ясно поставените задачи. Всеки трябва да знае какво се очаква от него и в какви срокове. Пазарът налага такива условия – кратки срокове, разумнa цена, отличен резултат. Това изисква сериозна структура и отлично управление на всички нейни звена.

Свобода на мисленето + дисциплина в работата = отлично ROI

Има ли "добри рекламисти" сред младото поколение? Как се намират подготвени хора?

- Младостта е в основата на нашия успех. Тя е творчество, креативност, нови различни идеи. Аз и моят бизнес партньор Явор сме най-възрастните в екипа. Думите млад и подготвен не винаги вървят ръка за ръка в България. Това обаче е ценно, защото рекламата у нас, е сравнително млада „наука“ спрямо международните стандарти. Динамичната среда и непрекъснатото развитие на сектора не позволяват използвнето на утъпкани пътеки. Затова много разчитаме на новото, което младите хора носят. Така, че нашият дългогодишен практически опит, съчетан с новаторството на младите ни колеги, е ключов фактор за успехите на DSmarts. Ние търсим в младите хора желание за развитие и учене през целия живот. Има подготвени хора и в тях е надеждата българската реклама да достигне нивото на водещите световни агенции,

Кои са най-важните качества, необходими за един сopy writer и account manager?

- Това са, най-общо казано, двете страни на монетата. Разбира се, трябва да поясня, че до Copy Writer-а (този, който създава текста), винаги „седи“ и графичен дизайнер. Те са творческият колектив. От другата страна е човекът, който управлява акаунта, проекта или по-просто казано - отношенията с клиента. За творческите хора основните качества са да мислят различно, „out of the box”. От тях очакваме идеи - нови, различни, интересни, вдъхновяващи. И, разбира се, да могат да ги претворят в дела, в реален продукт. Това е сериозен проблем в България и аз смятам, че ние сме успели да се справим с това предизвикателство. Как? Развивайки другата страна на монетата.

Акаунт мендижърите трябва да притежават отлични организаторски умения и чувство за отговорност – проектите трябва да приключват навреме. Другото основно качество е стратегическо мислене. Клиентите много често имат само най-обща представа какво искат и как да го постигнат. Умението да „видиш‘‘ структурата и развитието на една кампания във времето е ключово. Освен това те трябва да помогнат на творците в екипа да претворят идея в реален продукт, съобразно изискванията на клиента.

Ако мога да обобщя - творчество, реализъм, ясни цели и усилна екипна работа са основата за отличен краен резултат. Затова искаме от нашите колеги да бъдат и изследователи, да откриват непрекъснато нови хоризонти.

ROI* - съотношение на нетната печалба спрямо инвестициите

пълен запис на интервюто на http://hrcafebg.eu/content/hr-cafe-bulgaria-meets-smarts

Facebook коментари