fbpx Приключението Kadjar | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Приключението Kadjar

Приключението Kadjar

В интерес на истината, всички очаквахме с нетърпение тридневния тест на най-новото попълнение в свитата на Renault – кросоувъра Kadjar. Звучащото на арабски име всъщност е много френско съчетание – quad, което французите казват Kad и означава превозно средство за всякакви терени, и jar - съчетание от две френски думи за ловкост и внезапно появяване, свобода.

До последния момент не знаехме какво точно ни очаква, но фактът, че в поканата за теста имаше снимки на палатка, каяк, боен несесер с тоалетни принадлежности - означаваше, че ще преживеем нещо много различно. Предстоеше ни да усетим духа на приключението, елементи на сървайвър, но без да ни липсват каквито и да са удобства. Всичко това е събрано и в концепцията на напълно новият модел на французите, който дава сериозни заявки за позиции в сегмента на 4х4. В същото време предлага комфорта на автомобил, с който може да съпреживеете дълго време заедно.

 

Ден първи

 

 

Пътуваме към Ситония (красивият среден ръкав на полуострова Халкидики). Багажникът ни беше пълен с три палатки, три дюшека, три спални комплекта, трите индивидуални раници на всеки от нас и още три по-малки ранички, чанта с поларени одеяла. Първоначално си мислех, че всичко това няма да се събере, но се оказа, че 527 литра са повече от достатъчни. Багажникът има две нива и предлага възможности за модулност благодарение на системата Easy Break, която автоматично отключва и сгъва задните седалки в съотношение 60/40 – действие, което и аз самата без никакво усилие мога да направя. Но в случая не се налагаше.

 

С интерес разглеждам купето и борда. Вижда се, че материалите са качествени и добре изработени. Някои елементи са от кожа, зашита с ярки шефове. Елегантни хромирани линии подчертават класата на автомобила.

 

 

Перлено бялата нова, заоблена карта „Свободни ръце“, ми прилича на малък телефон, който имах преди години.

В центъра е мултимедийният таблет на системата R-Link 2, който се управлява много интуитивно. Тъчекранът дава достъп до обичайните функции - навигация, музика, настройки на автомобила. Може да свържете и смартфона си и да имате достъп до интернет и другите функции в него. TomTom картите на български, с дисплей „птичи поглед“, са много добри. В зависимост от нивото на оборудване има и камера за задно виждане.

 

 

Централната конзола, на която има дръжка от страната на спътника, е проектирана така, че да предлага достатъчно полезни ниши за съхранение. Общо 30 литра пространство за съхранение на вещи и предмети в купето, включително 7,5-литрова жабка са напълно достатъчни.

 

Много съм впечатлена, че TFT екранът на таблото предлага избор от четири дисплейни режима и пет цвята, за да си създадете желаната атмосфера. На отиване си избираме лилаво (защото аз съм облечена в лилава тениска), а на връщане отморяващо зелено...:) Има още синьо, жълто, червено.

Седалките са удобни и без никаква умора пропътувахме 400 км. Леко наклоненият водещ ръб на седалищните части дава по-голяма опора. В горната част на облегалките страничната опора изчезва, като гарантира идеална позиция за пътници с всякаква структура на тялото. Подглавникът ми пасна съвсем точно.

В късния следобед пристигаме в къмпинга и разпъваме бивака. Приключението започва!

 

 

Ден втори

 

 

Товарим се по пет души в автомобил. Като най-малка ръстово, сядам в средата на втория ред. За късмет, до мен се намъкват двама колеги тежка категория. Мислех си, че ще ме смачкат, но за огромно учудване не се налага да си сгъвам раменете. Виждам, че има място и за коленете на всички ни. Пътуваме около 15-тина километра по острите завои на Ситония. Въпреки, че сме на морска вълна, не сме като сардели. Давам си сметка, че при нужда биха могли да пътуват и петима души. Ако са с моя ръст, няма да усетят никакъв дискомфорт.

 

 

Паркираме на пристанището на Вурвуру, където ни очакват каяци. Ще превземаме морската шир и многото безкрайно красиви мини островчета, къпани от изумрудено зелени води. Свободният дух на Kadjar ни подарява и това приключение, което ще помним дълго.

 

 

Вечерта е посветена на главния герой на събитието. Можем да го разгледаме на спокойствие на фона на залязващото слънце, пустия плаж и тихите води на морето. Просто е като картичка.

Когато ме попитаха коя една описателна дума ще дам на Kadjar – първосигнално казах „красив“. И още няколко мои колеги бяха на същото мнение. Според изследванията, се оказва, че хората възприемат първо един автомобил емоционално и от огромно значение е дали ще успее в първия миг да грабне сетивата.

Спокойно можем да кажем „Браво“ на дизайнерите. Те са заложили на челни LED фарове, които са “дорисувани“ с ефектни дневни светлини. Техният изискано-елегантен подпис го забелязвах отдалеч на пътя, когато бяхме в движение. Огромното лого на марката блести в ярък хром, който не липсва и на други места. Формата на радиаторната решетка подсилва силния характер на предницата, а предната и задните скари под автомобила типични за SUV моделите говорят за приключенски темперамент. Веднага се вижда и големият просвет – 20 см, които предполагат преодоляването на по-сложни терени.

 

 

Задните стопове с 3D дизайн също са с LED технология. Голямото лого също се забелязва отдалеч, а отдолу под него с достатъчно големи букви е изписано името на модела.

 

 

Ден трети

 

На отиване пътувахме с 1.6-литровия Energy dCi с мощност 130 к.с. и 320 Нм. с 6-степенна ръчна скоростна кутия. Останахме много доволни от неговата отзивчивост. По завоите на Ситония и при нуждата от изпреварване се представи отлично. На връщане към България избрахме версията 1,5-литровия Energy dCi с мощност 110 к.с. и 260 Нм., автоматична трансмисия с два съединителя. Определено с тази комбинация не може да се правите на състезатели и ви трябва малко време, за да свикнете с нейните реакции. Но като цяло ви дава комфорт при едно дълго и спокойно пътуване.

Както и в началото казах, Kadjar влиза в сегмента на високопроходимите автомобили. Версиите 4х4 са оборудвани с позната система с три режима на задвижването - 4WD Auto, 4WD Lock и 2WD. Първият предава до 100% от въртящия момент към предните колела, а системата непрекъснато следи поведението на колата и при нужда включва в задвижването задния мост. Какво се случва в този момент се изобразява на арматурното табло. Режимът LOCK е предназначен за най-тежките терени (50/50 между предните и задните колела), като работи до скорост от 40 км/час. За асфалтовите пътища е 2WD позицията, която изключва напълно задните колела за по-голяма икономичност. В нея се уверихме на връщане към България, като, без да се съобразяваме с никаква икономичност средният разход на автоматика бе 5,4л/100 км.

Освен с двата дизелови мотора, моделът се предлага и с бензиновия двигател е 1,2-литров с турбо и генерира 130 к.с. и 205 Нм.

Цените на модела в България започват от 34 990 лв. с ДДС за версията с бензинов мотор. Най-достъпният дизел струва 36 990 лв. с ДДС, а модификациите с дизелов двигател със 130 к.с. и 4х4 система стартират от 45 990 лв. с ДДС.

Снимки - авторът (направени със смартфон LG G4) и Любомир Асенов. Видеоматериалите са направени с LG G4.