fbpx Моята гръцка ваканция Opel Grandland X – пет причини да го харесам (ВИДЕО) | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Test drive

Моята гръцка ваканция Opel Grandland X – пет причини да го харесам (ВИДЕО)

етикети

Ако сте от тези, които обичате да пътувате към ваканцията си с автомобил, какво ви трябва? Да имате просторен автомобил, за да пътувате комфортно, да е икономичен, да има голям багажник, за да съберете и колелото, и ролерите на децата, както и голямата широкопола шапка на жената, а може и въдиците да метнете… Колко обем ви е нужен – дали ще стигнат 514 л? Ние имахме на разположение точно толкова с Opel Grandland X – третият член на фамилията Х на марката.

 

Знам, че когато се появи миналата есен, имаше някои разнопосочни мнения по отношение на концепцията му ("това сега какво е"?), но е факт, че световната SUV тенденция продължава да настъпва и няма бранд, който е извън нея. Тогава имах възможност за кратко да шофирам автомобила по пътищата на ризлинга в Германия и останах с приятни впечатления. В края на май обаче откраднах пет дни, в които с Grandland X отпътувахме до средиземноморието на съседна Гърция и останах още по-приятно впечатлена от модела.

 

Причина 1

Grandland X дели една платформа с Peugeot 3008, но въпреки това си е Opel – има свое лице и своя душа. За дизайна няма да говоря и няма да убеждавам, защото той е много лично възприятие и всеки има собствени представи за красиво. Аз ще кажа, че на мен ми харесва, а в този яркосин цвят, в съчетание с черен покрив (който като опция може и да е стъклен), автомобилът стои много добре. Аз харесвам много красивите форми на ярките LED фарове с адаптивни предни светлини – забелязват се от много далеч, което си е едно предимство.

 

Визията му е на SUV, въпреки, че едва ли някой предполага, че това е офроудър, а и който е решил да катери вр. Тодорка или вр. Ботев посред зима има съвсем други автомобили. „Грандът” е оборудван със система за контрол на сцеплението Advanced Grip Control, която бяхме тествали с Peugeot в едни кални условия преди време и се справи изненадващо добре. Тя разполага с пет режима, които контролират сцеплението - Стандартен ESC (електронен контрол на стабилността), Сняг, All-Terrain (кал), Пясък, ESC изключен
Сега стигнахме до там, да вкарам колата в пясъчно-чакълесто място край брега, за да разтоварим от багажника каяка. Никакъв проблем.

 

Причина 2

Вече са прословути AGR ергономични предни седалки на Оpel сертифицирани от Дружеството на здрави гърбове в Германия(AGR). Потвърждавам, че са удобни, защото на отиване към Гърция разстоянието от 400 км го взехме на един дъх. Буквално не съм спирала да шофирам, нищо, че на няколко пъти ми се показа кафена чашка на дисплея. Когато слязох най-сетне, останах изненадана, че нямаше традиционното схващане. Седалките могат да се настроят индивидуално в 8 посоки, а високата им позиция определено дава друг комфорт на пътя. Освен това вентилацията за охлаждане носи допълнителен комфорт в летните жеги. Не залепваш гадно на седалката.

 

Причина 3

Ставаме все по-капризни, когато тръгнем да пътуваме с автомобил към почивката. Носим толкова много багаж, от който половината остава непокътнат, но… да има. Нали не го влача на гръб? Не знам какво правим, но винаги сме препълнени, още повече, че носим и големия надуваем каяк, който всъщност се събира в един сак 13 кг., гребла, спасителни жилетки, въдици (ей така си ги носим…), някои основни хранителни продукти, защото отиваме на вила край морето. На връщане обаче имам чувството, че бяхме препълнени още повече, заради дузината поръчки на приятели и роднини за зехтин, маслини, гръцки напитки… Багажникът побра всички това нещо, като се има предвид, че ако бяхме още по-стриктно подредили всичко, щеше да има допълнително място. Предоволна съм от 514-те литра обем, които при сваляне на седалките стават 1652 л. Ниският праг на товарене е голямо улеснение. А това, което за мен е много важно, е наличието на бутон, с който затваряш вратата, без да ти чупиш маникюра или каляш ръцете. Може да изглежда незначително, но и отварянето с махване на крак е мега практично.

 

Причина 4

Харесахме и навигацията на Opel, която успя да ни закара до дивото село на Касандра съвсем точно. Проекцията и е 8-инчов цветен сензорен екран с отлична видимост, дори и при много ярко слънце. Заедно с това моделът (както и всеки друг, който излиза на пазара) е свързан със системата OnStar, която ако стане инцидент (да не се случва!), може да открие автомобила и да изпрати помощ.
В Гърция може да ползвате и Android Auto и да свържете телефона си инфо-развлекателната система Navi 5.0 IntelliLink., като ползвате например Google map. Лично аз предпочитам навигацията на автомобила, защото от толкова много тестове, почти винаги нещо се е прецаквало с андроида и сме оставали в неведение на пътя.

 

Причина 5

Grandland X, с който пътувахме бе оборудван с 1,6л дизелов мотор, 120 к.с. и 6-степенна автоматична скоростна кутия с технологията Quickshift за бързо превключване на предавките. През цялото време сме карали по правилата – колкото е разрешена скоростта, толкова. На магистралата 140, останалото ок. 100. А че цялото горно съчетание на цифри е напълно достатъчно се убедих при „омразната” ми Кресна. На няколко места се налагаше да изпреваря по-активно и автомобилът реагира така, че да ми даде сигурност. Ако обаче ви кипи кръвта – не е вашият автомобил. Вземете си Insignia – там за съвсем друго говорим.

 

След цялото ни пътуване, в което изминахме към 880 км – на отиване разходът беше 5,1л/100 км, а на връщане 5,4л/100 км. Остана ни рейндж от стотина километра. Аз мисля, че това е златна среда – достатъчно силен мотор с хубав въртящ момент, за да се чувства водачът комфортно и икономичност, която е повече от добра. Накрая ви педлагам кратко ВИДЕО от нашето пътуване.