fbpx Пътят „от нулата” до успеха | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Пътят „от нулата” до успеха

Издигането на една компания „от нулата” най-често изисква от предприемачите, заели се с проекта, да бъдат на моменти „супер герои“. Пътят от идеята през първия клиент до мечтания успех често е достоен за сценарий на поредица от екшън филми. Но през какво наистина минават предприемачите и как успяват да следват амбициите си? Имат ли приложение навлизащите световни практики като професионалния „коучинг“ в живота на този тип мениджъри или те са резервирани за колегите им от големите компании? Да разгледаме опита на компания Амейз - създател на проекта HireHive.bg и екипа, поел по пътя на реализирането на идея, която има потенциала да промени индустрията по подбор на персонал в България.

Предприемачът в началото на „нулата”

Когато екип от амбициозни хора решават да стартират бизнес или да разработят идея, те попадат в ситуация, в която финансовите ресурси са силно ограничени, работата е неизпълнимо много, екипът е обидно малък и времето е кът. Всеки един трябва да изпълнява няколко роли и то ако може едновременно като успява да поддържа висока мотивация сам. Задачите са много, идеите също, целите далечни, а ежедневието позволява само малък процент от наложителните неща да се изпълнят. И това не касае само за предприемачите в началото на техния път. Подобна ситуация много често е факт и за собствениците на по-малки и дори средни фирми, дори и да не са наскоро стартирали. И в такава ситуация човек си задава въпроса – за какъв коучинг говорим, какъв смисъл има от него?

Кога един предприемач е коуч на себе си?

Хората, запознати с практиката „коучинг“ знаят, че ролята на един коуч в живота на мениджъра, е да стимулира самообучението му, така че в процеса на дейността си да бъде способен сам да открие и получи необходимите знания. Това се осъществява чрез сесии лице в лице, при които коучът направлява мисловния процес и личностното изграждане чрез задаване на правилните въпроси, които да насочат клиента в нужната посока. Същността на този подход е заключена в разкриването на спящия вътрешен потенциал и привеждане в действие на системите за мотивация на всеки отделно взет човек.

Със сигурност, за да се захване с рискованата задача да създава компания, всеки предприемач е открил достатъчно вътрешна мотивация. Най-често придобива нови умения по спешност и за кратко време като в същото време не спира своето развитие. И както един коуч асистира за постигането на поставените цели чрез задаване на множество правилни и насочващи въпроси, така и в главата на предприемача неспирно се борят мисли, които целят подреждането на приоритетите и постепенното постигане на целите. Дали това значи, че един предприемач може и сам да си бъде коуч? Дали тази толкова популярна в Америка и Европа практика е просто резултат от невероятен маркетинг?

Задоволява желание, а не нужда

Предприемачите и собствениците на по-малки фирми са различна порода мениджъри. Те са креативни хора, мечтатели, често разхвърляни и с повече планове, отколкото реални успехи до момента. Те не са типичните клиенти на коучинг специалистите. Например, практиката да се насочват клиентите към повече организираност и фокусиране най-често би означавало забавяне и по-малко продуктивност за предприемачите и малките собственици. Те нямат нужда от тези услуги, но имат силно желание да успеят в своите начинания. И коучовете, които осъзнават тези факти и могат да различат предприемача и малкия собственик от типичния си клиент, ще направят чудеса за тях.