fbpx Защо повечето фирми не успяват да приложат успешно бизнес стратегията си | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Защо повечето фирми не успяват да приложат успешно бизнес стратегията си

Бизнес стратегия се превърна в една от най-модерните и употребявани фрази в последно време. Трудно ще намерите фирма, която ще ви каже, че няма ясна стратегия за развитието си, а в същото време изпитва сериозни проблеми със своето успешно присъствие на пазара. Друг основен проблем на който ще се спра по-късно е, че в над 90% процента от случаите дори една фирма да има ясна стратегия, то тя не успява да я приложи на практика. И тук става въпрос за статистика в световен мащаб, а не за специфичен феномен за България. В Америка и Западна Европа има доста големи консултантски фирми, със стотици хора персонал, които се занимават основно със стратегическо консултиране. В България нещата не седят по същия начин като според мен, две от основните причини са:

1. Краткосрочният хоризонт на повечето собственици, които предвид кратката им фирмена история са свикнали да мислят в посока – „ще имам ли печалба тази година? Ако изкарам, значи съм имал успешна година”. Догодина ще мислим за следващата и така всяка година докато не се обърне каруцата.

2. Много от предприемачите бъркат стратегия с цели. Когато някой ми каже „Аз знам точно къде искам да бъда след три години”, т.е. колко продажби да има фирмата, каква печалба ще реализира, на кои пазари да бъде, аз съм наясно, че този човек си е поставил точно количествени цели, които иска да постигне. В същото време обаче, не съм убеден, че фирмата има стратегия как да ги постигне тези цели.

Съществува много литература по тази тема, всякакви дефиниции, които звучат много добре и впечатляващо, но за мен стратегията се свежда до отговор на два-три много простички въпроса:
- С какви ресурси разполагам?
- Какво конкурентно предимство имам или мога ли да се развия така, че да привлека нови клиенти?

Да вземем най-елементарния пример. Искате да отворите магазин с плод и зеленчук в квартала въпреки, че там има още два. Защо хората биха дошли да пазаруват при вас, а не при вашите конкуренти, които вече са известни на пазара? Може би успявате да набавите доматите си по-евтино от тях? Или пък вашите домати са по-вкусни, защото сте намерили производител, който отглежда много качествени домати? Друго на което може да заложите, е качеството на обслужването (запомняне имената на почти всички клиенти, запомняне какво обикновено пазаруват и т.н). С други думи – трябва да откриете онова специфичното нещо, което ще отличава фирмата ви. То ще е от значение за клиентите и най- важното, е да сте от най-добрите в него. Това нещо ще бъде в основата на изграждането на вашата стратегия.

От тук нататък колкото сте по-добър в това, което правите и колкото вашето качество или ресурс са труден за усвояване от конкурентите ви (колко трудно ще е конкурента ви да намери толкова вкусни домати или пък толкова евтини), то толкова вашето конкурентно предимство ще бъде по-дълго време устойчиво във времето.

Първата стъпка е ясна. Успели сте да си изградите ясна стратегия за развитие. Въпросът е, как да не се превърнете в един от онези 90%, които не успяват да приложат успешно своята стратегия. Съществуват четири основни бариери:

1. Бариера на визията 2. Бариера на хората 3. Мениджърска бариера 4. Ресурсната бариера

Подробно как да ги преодолеете ще представим в следващ материал

За контакти - 02 980 83 54

www.synergygroup-bg.com