Офис наемите у нас са най-ниски в Европа

Офис наемите у нас са най-ниски в Европа

Благоприятен за наемателите бе пазарът на офис площи през първото тримесечие на 2011 година, сочи анализът на Forton International за периода. Повечето от сключените през тези месеци сделки са резултат от решение за релокация на няколко компании. Предлагането на нови офис площи Клас А продължава да нараства.

Обемът на всички завършени офис площи в София достигна 1 354 000, след като нови 40 000 кв.м излязоха на пазара през първото тримесечие на 2011г. Първокласните помещения, които излизат сега на пазара, на практика поставят нови стандарти в предлагането на офис площи. Наличието на подобни възможности, както и доброто съотношение между цена и качество са основна причина за релокацията на редица компании. Преместванията, които са основна част от сделките на пазара, съчетани с високото ниво на ново предлагане, обясняват нарастващия дял на свободни площи. Три нови наематели наскоро влязоха Polygraphia офис център и само те дадоха умеличение на назаетостта над 50%. Нови наематели са влезли и в Литекс Тауър и Мегапарк.

Площите в процес на изграждане и през това тримесечие запазват обема си от края на 2010 година. Около 560 000 кв.м в София очакват своето финализиране, като 135 000 кв.м от тях ще влязат в експлоатация до края на 2011 година. Все пак очакванията някои инвеститори да забавят откриването на проектите си, докато си осигурят по-висока заетост, остават актуални.

Наемателите стават по-активни в търсенето на по-качествени офис площи при по-добри условия за наемане. Около 10 000 кв.м са отдадените през първото тримесечие на 2011 г. офиси, сочат данните на компанията. Тъй като тези сделки са преди всичко резултат от релокация обаче, процентът на незаетите площи през тримесечието е нараснал и в момента е около 30%.

Наемните нива на първокласни офис площи отбелязват понижение с 2% спрямо предходното тримесечие и 7,7% на годишна база. Нивата на доходност от първокласни имоти в столицата остават непроменени – около 10%.

„Наемите в София са далеч по-атрактивни от тези в останалата част от Европа”, коментират специалистите „Нивата в нашата столица продължават да бъдат едни от най-ниските, като по всяка вероятност те ще запазят настоящите си стойности до края на 2011, а на драстични спадове или осезаем ръст едва ли ще станем свидетели”.

Ниските нива на наемите и на труда са привлекателна възможност за аутсорсинг на чужди бизнеси. България е класирана на 17-то място от 50 страни по отношение на атрактивност в тази насока. Въпреки това, сме отстъпили с 4 места назад спрямо 2010 г., като даваме път на балтийските държави Литва, Латвия и Естония, които се определят с по-добри условия за развитие на бизнес.

Facebook коментари