fbpx Разработват мерки за повишаване на ядрената безопасност в световен мащаб | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Разработват мерки за повишаване на ядрената безопасност в световен мащаб

Разработват мерки за повишаване на ядрената безопасност в световен мащаб

Министри, представители на националните регулатори и ядрени оператори на 110 държави обсъдиха във Виена създаването на общ план за действие за повишаване на ядрената безопасност в света. В австрийската столица се провежда Министерска ядрена конференция, организирана от Международната агенция по атомна енергия, в първия ден от която участва министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков.
Планът ще съдържа мерки, които подобно на стрес-тестовете в Европа да гарантират безопасността на ядрените съоръжения във всички страни и високи стандарти за сигурност при развитието на ядрената енергетика.

България е активен участник в процеса на формиране на общата европейска ядрена политика след Фукушима и в разработването на критерии за стрес-тестовете, които ще определят нивото на безопасност на съществуващите и новоизграждащите се ядрени мощности, подчерта в изказването си министър Трайков. Той информира за извършения в АЕЦ „Козлодуй“ преглед на системите за сигурност и мерките за безопасност, който завърши с отлични резултати. Това поставя България в много добра позиция за прилагането на общоевропейските критерии за безопасност в сектора, категоричен бе Трайков. През август и септември ще бъдат готови първите доклади от реализираните стрес-тестове на ядрени мощности в ЕС. До средата на 2012 г. ще са готови окончателните резултати и ще бъде обявен пълният анализ за състоянието на ядрените централи в общността, допълни министърът. По думите му е необходимо да се развива експертния и технологичен потенциал в сектора. Страната ни подкрепя идеята международни консорциуми от университети, изследователски институти и индустрията да ползват общ ресурс за развитие на кадрите и на технологиите в ядрената енергетика.

В изказването си на форума еврокомисарят по енергетика Гюнтер Йотингер подчерта необходимостта от подобряване на международната правна рамка за ядрената безопасност. След провеждане на стрес-тестовете и обобщаване на резултатите за всички ядрени мощности в съюза, ЕК ще пристъпи към промяна на директивите за ядрена сигурност, допълни Йотингер.

Политическата воля на страните да предприемат технически и правни мерки за подобряване на безопасността в ядрения сектор бе заявена в декларация, приета в рамките на Министерската конференция за ядрена безопасност във Виена. В декларацията се посочват 5 основни приоритета, свързани с повишаване на стандартите за безопасност и прилагането им от всички държави по света. Те включват преразгледани стандартите за безопасност, периодичен мониторинг на ядрените мощности, партньорски проверки на регулиращите органи, укрепване на международната система за аварийна готовност и реакция при кризи, както и засилване на ролята на МААЕ при разпространението на информация и помощ при възникване на аварийни ситуации. Планът с конкретни мерки за повишаване на безопасността в ядрения сектор ще бъде представен на 55-та сесия на Генералната конференция на МААЕ, която ще се състои през септември т.г.

Facebook коментари