fbpx Реклама или ПР- кой е удачният вариант днес? | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Реклама или ПР- кой е удачният вариант днес?

Александър Дурчев, CEO на рекламна и ПР агенция All Channels Group

Реклама или ПР- кой е удачният вариант днес?

Всички днес търсим най-удачният начин да стигнем до най-голяма аудитория. Това не е лесна задача, защото тярбва да намерим онази тънка струна в душата на потребителя, която да звънне и да насочи неговото внимание към нас, продавачите. Как да стане това, кои са методите и начините? Разговаряме с Александър Дурчев, CEO на рекламна и ПР агенция All Channels Group.

Г-н Дурчев, реклама или ПР, кой е по-удачният модел днес?

- Няма еднозначен отговор, тъй като е най-добрият вариант е те са комбинирани по най-добрият начин. Всичко зависи от комуникационния проблем, сферата в която компанията оперира и да се направи най-добрия микс. Особеното е, че реклама и ПР днес трудно съществуват в чист вид. Тези дву оръжия на комуникацията би тярбвало да намрят общ език, за да са успешни. Новото е, че те вече минават в друга среда като интернет и нещата там придобиват съвсем различен начин на комуникация.

Всички вече са обърнали поглед към интернет, но и там скоро ще стане пренаселено. Как една компания да намерин нейното точно място там?

- С усмивка, но и съвсем сериозно ще кажа, че умните компании ще намерят своето място, а другите ще останат извън него или в периферията, в непосещаеми сайтове. Също както е в офлайн живота – фирмите са много, но не всички успяват да се преборят за публичност. Има два вида компании – такива, които имат много пари и имат възможност за атака и такива, които са умни и ще са видими. Интернет наистина вече започва да се пренаселна, но има накъде са се разширява, все още има празни полета. Въпросът е, човек да умее да комуникира. Там не говорим за реклама и еднопосочен дискурс, че някоя компания трябва да ни харесва. Днес, когато всички ние “преяждаме” с информация, въпросът би бил не дали да инвестираме в диалог. Въпросът е как да комуникираме, така че да бъдем разбрани и да постигнем целите си. Отговорът се крие в една от думите, на които кризата придаде смисъл - ефикасност. Ефикасна комуникация означава, че бизнесът трябва да избере точното послание, за точния потребител, по точния канал. Дотук – нищо ново. Новото е, че кризата промени комуникационните навици на потребителя. Тя катализира неговия стремеж към чистата, бързо достъпна информация, лишена от директивен натраптивизъм - “Купи ме! Аз съм готин!” и постепенно обезсмисли традиционната медиа.

Медиата, такава каквато я познаваме днес, губи своите функции на анализатор и коментатор. Нейните препоръки и гледна точка често будят недоверие. Ролята й на информационен супермаркет задръства потребителя. Там той сезадъхва от явните и скрити рекламни послания, от огромния брой теми и новини, не привнасящи ценност в живота му. Неговият естествен стремеж е да търси тези субективни ценности на точното място. Специализираната медия би могло да бъде една от възможностите, но за съжаление тя не може да предостави възможността за диалог. Традиционната медиа е физически ограничена да чуе потребителя и да отговори на неговите променящи се нужди в реално време.

Смятате ли, че социалните мрежи са удачни за присъствие на компаниите?

- И тук няма еднозначен отговор. Нашата агенция подготви проучване, което ще излезе към края на ноември и ще даде този отговор – до колко са биха могли потребите да реагират на посланията на марките, как марките сформират представата за себе си в главите на потребителя. Социалните медии, форумите, дори онлайн версиите на традиционните новинарски медии ни позволяват да изкажем мнение или препоръка, да потърсим или дадем съвет в реално време. Тук, подобно на всички, компаниите трябва да изслушват, да разбират, да обясняват. Тук е добре дошъл всеки, стига да намерят своята точна комуникационна платформа без значение колко рекламни пари е инвестирал. Ето защо тук малките могат да бъдат големи. Посланията на бизнеса тук са деликатна работа. Те влизат в личното пространство на потребителя, който за пръв път разполага с непосредствената възможност да ви заговори, да ви попита и да издаде своята присъда. Потребителят тук отново е цар. Често мнението на единицата може да предизвика вълна от реакции, които да повлияят директно върху репутацията на дадена марка. Внимание обаче - много често вмешателството на една марка по агресивен начина може да доведе до обратен ефект.

Все пак трябва да кажа, че социалните мрежи са място, където хората го чувстват като тяхното лично пространство и Внимание обаче - много често вмешателството на една марка по агресивен начина може да доведе до обратен ефект. Аз мисля, че на маркетинге специалистите това проучване ще помогне много да направят своите кампании, които все повече са ориентирани в интенет.

Свидетели сме на много форуми и събития тази година, които се спонсорират от различни компании. Какво им носи това участие?

- Това, че стават видими за бизнеса. Пазарът е стангиран и всеки търси канали да стигне до своята аудитория. Тази трудна ситуация кара много хора да търсят начни да разрешат собствените си бизнес проблеми. И тези форуми претендират, че мога да дадат нужната аудитория на дадена фирма.
-