fbpx Рекордна ангажираност на служителите в България | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Рекордна ангажираност на служителите в България

Рекордна ангажираност на служителите в България

Изминалата 2017 г. се отличава с най-високия процент на ангажираност на служителите в цялата 11-годишна история на проучването в България. Нараства с 3% спрямо 2016 г. и за 2017 г. достига 68%. Според методологията на Aon тези високи нива на ангажираност означават, че служителите препоръчват компанията като добър работодател, не търсят други възможности на пазара на труда и влагат много повече, отколкото се очаква от тях на работа всеки ден.

През 2017 г. в проучването се включиха общо 56 компании, разпределени в повече от 10 индустрии. Над 13 500 служители дадоха своето мнение за работата си и за своя работодател, а над 300 топ мениджъри оцениха компаниите, които ръководят в България.
Най-ангажирани и тази година продължават да бъдат служителите от ИТ сектора, заедно с фармацевтичните компании и сектор Транспорт и Логистика.

Над 78% от работещите в тези три сектора споделят, че техният работодател има отлична репутация в обществото и са по-склонни да я препоръчват като добро място за работа. Това са секторите, в които служителите се чувстват значително по-свободни сами да управляват и да определят начините, по които да изпълнят зададените им задачи.
Секторът за Аутсорсинг услуги в България и тази година заема една от последните позиции по отношение ангажираност на служителите. За 2017 г. спада драстично процентът на служителите в този сектор, които биха препоръчали своя работодател на близки и познати, които търсят работа. Тази година не повече от 29% от всички 2765 изследвани служители казват, че тяхната компания е добро място за работа, в сравнение с миналата година, когато този процент е бил 58%. В същото време само 36% от работещите в сектора мислят, че техният работодател успява да задържи талантите си.
За 2017 г. най-ниските нива на ангажираност се наблюдават при служителите между 25 и 29 години, докато най-младите (до 25 години) са най-ангажирани с резултат от 81%. Тяхното желание да се докажат в работата си се допълва от усилията, които полагат работодателите да отговорят на техните високи очаквания. Един от аспектите, които най-много вълнува младите служители, е възможността да учат на работното място, но само 60% от запитаните споделят, че техният работодател им предоставя възможност да участват в различни проекти и да трупат знания и умения.

Друго демографско разделение, което анализира проучването, е годините стаж в компанията. От изследваните над 13 500 служители най-ниски нива на ангажираност се наблюдават при тези със стаж в компанията между 3 и 5 години.

Те са най-малко удовлетворени от възможностите за кариерно израстване в компанията. Друг аспект от условията на работа, които са ниско оценени от групата на 3 до 5 години в компанията, е до колко работодателите успяват да им предоставят обучения, с които да развият необходимите им умения и компетенции. Всъщност, едва 43% се съгласяват, че компанията разполага с ефективен процес, който да им помогне да идентифицират правилно областите им за развитие.

Номинациите тази година са в три категории:

1. Малки компании (до 250 служители)
2. Средни (от 250 до 1000 служители);
3. Големи компании (над 1000 служители).
Служителите са тези, които определят дали компанията, в която работят, е  добър работодател или не. Тяхната ангажираност е ключов фактор, оказващ влияние върху бизнес-показателите на работодателя. Резултатът e базиран на статистическа формула. Формулата, която определя победителите в трите категории, е комбинация от няколко индекса в допълнение на измервания процент ангажираност – „Топ мениджмънт и стратегическо управление“, „Работодателска марка“, „Култура на представяне“.

Най-добрите работодатели в България за 2017 година

Малки компании

JTI Bulgaria                                         Търговия с тютюневи изделия 
Tavex                                                   Финанси
British American Tobacco Bulgaria     Търговия с тютюневи изделия

Средни  компании 

IQVIA                               Здравни информационни технологии и клинични изпитвания
SAP Labs Bulgaria          ИТ
SiteGround                      ИТ
VMware                           ИТ

Големи компании

Lidl Bulgaria                    Бързооборотни стоки

Facebook коментари