Родни изби мерят сили с Франция и Италия

Български изби ще влязат в директна конкуренция с производители на висококачествени вина от Франция и Италия по време на Международната изложба за лозарство и винарство „Винария 2014“, която ще се проведе от 2 до 5 април в Международен панаир Пловдив, който организира проявата в партньорство с Националната лозаро-винарска камара (НЛВК).

На изложението присъстват модерни малки изби, работещи по модела на Франция и Италия и търсещи друг тип пазарна ниша – тази на висококачествените малки серии със запазените характерни вкусови качества на региона, заяви д-р Иван Соколов, председател на Съвета на директорите на Международен панаир Пловдив.

Нашите производители ще премерят сили с колеги от френски и италиански винарни, които имат дългогодишни традиции в напитките с контролирано наименование за произход. За първи път ще бъдат презентирани португалски вина.

На „Винария 2014“ българските производители ще демонстрират нови колекции с качество според световните стандарти. Наред с утвърдени имена, ще видим и нови изби, които имат амбиция да създадат различен стил. Представят се и компании, предлагащи технологии, техника, оборудване, материали и услуги за лозарството и винарството. Показва се цялостна картина на тази индустрия, състоянието на бранша и актуалните тенденции.

Една от тях е възходът на бялото вино. Модата накланя везните в негова полза и то става все по-популярно, твърдят експерти. Пазарният му дял е достигнал 40% само за няколко години. Последният хит е биовиното. То няма да липсва и на „Винария 2014“, където фондация „Авалон“ ще демонстрира екологично чисти продукти.

Нашите вина са на високо ниво. Избите произвеждат по-малки количества, но със специфични качества, характерни за отделните региони“, категоричен е Радослав Радев, председател на НЛВК. В това ще се убедят и посетителите на изложбата, които ще имат възможност да дегустират наградените продуктите от Международния конкурс за вина и спиртни напитки, организиран от НЛВК. Тази година в него се състезаваха 400 проби на 51 фирми от България, Италия, Франция, Чехия, Македония и Молдова. За първи път чуждестранните претенденти бяха повече от българските. 

Facebook comments