Когато виното музицира

Шато Копса – съвременно изкуство с древен печат

Изкуството на правене на вино по нашите земи ни е завещано от древните траки. От дълбока древност виното се е смятало за дар от боговете и въплъщение на жизнената сила. Издигайки в култ бога Дионис, те отглеждали лозя и усвоили майсторството на правене на свещения елексир. По време на религиозните церемонии то символизирало кръвта и било знак за божествено влияние. Напитката подобрявала настроението, увеличавала силата и водела до приятно опиянение.

Изкуството за правене на вино както е известно датира от древността. Днес все повече майстори се вдъхновяват да създават напитката на бога Дионис и все повече резултатиите са забележителни. Българските винарски изби вече имат вина, достойно за световните винени листи. Една от тях е Шато Копса. Следвайки основното правило, че доброто вино става единствено от грозде от добре гледано лозе, през 1998 г. собственикът на избата Минко Минков изкупува лозя и незасети земи. Изградена и оборудвана е база за винопроизводство в гр. Клисура. През 2005г се появява и шато, издигащо се на хълм сред лозята, с изключителна гледка към две планини и с духа на френски замък от ранното Средновековие. Проектът е дело на известния български архитект Жеко Тилев.

В контраст на грубата каменна фасада е изтънченият интериор - дизайнерски кристални полюлеи от Мурано, плюш и коприна от флорентински производители на тъкани, антични декорации, мебели от масивен дъб, зелен и черен мрамор от Зимбабве, постели в памук от Египет, и най-важното - духът на фамилията Минков.

И за да усетите истинския вкус на вината е добре да отседнете поне за нощ. Шатото разполага с един апартамент и четири бутикови стаи, който носят имена на сортовите вина, решени в различен стил и интериор.

Всичко това се съчетава с невероятната храна, която ще възхити и най-капризните. Всичко в ресторанта се приготвя пред погледа ви. Ако сте от тънките познавачи или искате да предложите специално изживяване за ваши приятели и партньори може да организирате дегустационни вечери с отбрани ястия. Ресторантът предлага вина на повечето известни винени области по света, а приготвените ястия от прясно уловен дивеч са връх на кулинарното майсторство.

Всеки истински майстор на виното ще ви каже, че най-доброто се постига, когато всеки грозд е откъснат на ръка. В Шато Копса правят имено така и всеки процес до излизаето на бутилката строго се контролира. Избата се намира в близост до лозовите масиви, което гарантира свежестта и непроменените качествени характеристики на гроздето. Разположена е в подножието на същинска Средна гора, където има естествени планински климатични условия, улесняващи процеса на охлаждане на плода преди ферментация, както и самия процес на ферментация.

Капацитетът на избата е 320 000 литра в съдове от неръждаема стомана. На този етап избата разполага със 100 бр. барици, част от които се ползват за провеждане на ябълчно-млечна кисела ферментация за сорт каберне совиньон и мерло, а също така и за ферментация на сорта шардоне.

Лозовите масиви са разположени в подножието на Стара Планина върху добре дренирани почви. Контролираме добива на плод чрез подрязване на лозите и зелена беритба. Средният добив от декар е 600 кг. В допълнение естествено студеният планински въздух на региона спомага за охлаждането на плода и достигане на висока концентрация на аромати. Капацитетът на избата е около 195 000 л. годишно.

Вината

Траките пиели вино с омайни билки и изпадали в екстаз и дълги разговори с боговете. Tази сакрална напитка те наричали Зейла. Днес марката Зейла представя едносортовите вина на избата.

Шато Копса Кюве е бранд с лимитирани висококачествени купажни вина. Кюве Блан е бленд от шардоне, мускат и мискет, е различни пропорции. Кюве Руж е купаж от мерло и каберне совиньон в равни количества.

Особена поезия има в музикалната бутикова серия вина. Анджелика - розе от чисто каберне совиньон, Арлекино – совиньон блан. Алегрия – мерло

Музиката продължава с две купажни вина Страдивариус - бленд от мускат и мискет, мерло, каберне и сира.

Лимитираната серия е подбрана от определен брой от най-добрите бъчви. През 2012 г. са избирани само 6 барела Chardonnay за 6IX, и само осем барела Каберне Совиньон и Мерло, за да се създаде 8ТН. Тези вина отлежават, най-малко 14 месеца във френски и американски дъбови бъчви.

 

 

Facebook comments