fbpx Сигурни на пътя | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Сигурни на пътя

Новата Toyota Avensis

Сигурни на пътя

етикети

 
Едно от сериозните изпитания за всеки автомобил е пътуване в силен дъжд. А с новата Toyota Avensis направо се гмурнахме във водите на магистрала „Хемус“. Казвам именно гмурнахме, защото от Ябланица до Правец (посока София) изброих около 40 аквапланинга, после се отказах да броя. Някои от тях бяха цели реки, които течаха по наклоните и виражите. Естествено в такава ситуация спасението е по-ниска скорост (между 90 и 100 км/ч), дори и да си с много добър автомобил. „Добре, че съм с големия седан и с него съм една стъпка може би “по-safety” на пътя“. Това си помислих щом започнах да преминавам по водните препятствия. Наистина автомобилът се държеше отлично и ми даваше сигурност, че ще стигнем без проблеми до София. След като четете тези редове, значи е така....:)
 
И като говоря за сигурност серийно новата Toyota е оборудвана с активната система за безопасност Safety Sense, която включва няколко елементи.  
Pre-Collision System (PCS) следи ситуацията на пътя пред автомобила по време на движение и предупреждава водача за опасност от челен сблъсък, като дава ярък светлинен сигнал на борда. Ако все пак водачът не реагира навреме, системата автоматично задейства спирачките и намалява скоростта с около 30 км/ч, дори може да спре автомобила напълно, за да предотврати сблъсък или да намали силата на удара. Lane Departure Alert (LDA) е асистент, следящ за напускане на лентата за движение и предупреждава със звуков и зрителен сигнал, ако тръгнете да излизате от пътното платно, без да сте дали сигнал. Това може и да дразнещо, особено за българските шофьори, за повечето от които подаването на мигач е излишно упражнение, но пък е отличен начин да „ви вкара“ в правилата за пътно поведение. Road Sign Assist (RSA) е асистент, който следи пътните знаци и ги изобразява на приборното табло, а Automatic High-Beam (AHB) автоматично превключва къси и дълги светлини, според пътната ситуация. Road Sign Assist разпознава знаците за ограничение на скоростта и тези, забраняващи изпреварването и те се изобразяват на TFT дисплея, придружени и от звуков сигнал.
За цялата тази система новият Avensis получи 5-звезден рейтинг за безопасност при тестовете на Euro NCAP.
 
Това, което прави впечатление в новия Avensis, е красивата странична линия, която сега е по-хоризонтална и създава усещане за лимузина от висок клас. Визуално център на тежестта изглежда по-нисък и до известна степен напомня за купе. Този по-елегантен профил допълнително се подсилва от новите 17” и 18” алуминиеви колела. Общата дължина на автомобила е увеличена с 40 мм, 
 
 
Предницата е второ поколение на дизайнерските линии Under Priority и Keen Look на Toyota. Логото е разположено по-ясно върху по-агресивно оформената предна решетка, която съчетава хромирани елементи с новите LED дневни светлини, които придават на автомобила уникален и разпознаваем вид.
 
Задната част на автомобила също в синхрон с цялостната линия е по-елегантна, изглежда по-широка и това създава усещането за стабилното поведение на пътя, което се потвърждава и от реалните представи зад волана. Задните светлини също са с LED технология.
 
 
В купето намираме широко пространство и в същото време уют. Качеството на материалите, които са приятни на допир, е на по-високо ниво. В първия момент дори се заблудих в хромираните елементи, които всъщност са пластмасови. Прави ми впечатление, че обезшумяването е много добро, дори и когато пътувам в дъжда. Инструменталният панел има 2 секции. В горната част са разположени модерните 3D тунелни тахометър и скоростомерът, които обграждан големия 4.2” цветен TFT мулти-информационен дисплей. На него много четивно се представя информацията за пътуването, разход на гориво, изминати километри, оставащи до зареждане и т.н.
 
На централната конзола изпъква 8” пълноцветен сензорен дисплей с Toyota Touch 2 мултимедийна система и камера за движение на заден ход. Системата предлага актуална навигация, мобилни приложения, Bluetooth свързване с телефона. Особено приятно е вечерното осветление, когато всички копчета и бутони светят в приятно, недразнещо синьо.
 
В нивото Executive, в което е изпълнен тестовия автомобил се предлагат 2 цветови избора на интериор - в изпълнение от текстил и алкантара, с избор на цвят между черно/пепелявосиво и черно/теракота. И в двата варианта стои изискано. Седалките са преработвани и са широки и удобни – отпускам се и се чувствам много удобно. Тялото винаги подсъзнателно усеща кога изпитва комфорт и праща сигнали, а в случая мисля, че с този автомобил бих могла да пътувам и продължително без почивка.  
В гамата от 5 дизелови двигатели се представят 2 нови - 1.6 D-4D със 112 к.с., и 2.0 D-4D двигател (съвместна разработка с BMW) , разполагащ с мощност от 143 к.с., и ускорение от 0-100 км/ч от 9.5 секунди, с който е оборудват моя автомобил. Радвам се на неговата отзивчивост. Реагира бързо в града и ми дава плавна возия при висока скорост. 
Базовата цена на модела започва от 37 490 лв. с ДДС, а тестовият струва около 52 000 лв.