Случайно ли идва късмета?

Случайно ли идва късмета?

Ако разпределите всички пари на света поравно между хората, не след дълго те ще се върнат в джоба, от който са излезли. Когато следих последните олимпийски игри, независимо от спортната дисциплина, беше интересно да отбелязвам, че в историите на всички златни медалисти се наслагват едни и същи черти от техните портрети: самодисциплина, самомотивация, вяра в каузата, която имат, много труд и сълзи от болка, постлали с червен килим пътя им към успеха.

Помислете за момент върху тези качества и ще откриете, че те са характерни не само за спортистите. Това са качествата и на истинските бизнес лидери.

В този ред на мисли може ли един безволев, малодушен и мързелив човек да успее?

Противно на очаквания отговор, много е възможно да се случи нещо подобно. Но това ще бъде поредната изгряла и почти веднага паднала от небосклона звезда. Всеки един от нас познава такива хора. Много често давам на нашите клиенти един пример за това, че човек не може да надскочи нивото си: това, което имаш се определя от това, което си. И този пример е синтезиран в мисълта на един богат човек, че ако разпределите всички пари на света поравно между хората, не след дълго те ще се върнат в джоба, от който са излезли.

За да бъдеш успешен и да можеш да се наречеш истински лидер, усилията, мотивацията и фокуса са определящи. Народопсихологията ни е такава, че сме склонни да отдаваме успеха на другите и собствените си неуспехи на чудо, късмет, протекции, дарба дадена свише.

Успех=Късмет?

Достатъчно е да прочетете биографиите на някои от най-успелите и известни хора на нашето съвремие и ще се убедите, че никой не е натрупал богатство и слава по щастлива случайност. Голяма част от тези хора дълго време са се борили, за да извоюват своето достойно място и затова са станали успешни една след 45-тата си година.

Успех=Чудо?

В човешката история всичко се повтаря, само детайлите са различни. Нужно е познаване на икономическите и исторически закономерности и бърза адаптивност към промените. Както казва Макиавели: „Това е причина за променливите успехи в живота на човека – времената се променят, но той - не.” Нужно е обаче да познаваме преди всичко себе си, да можем да анализираме грешките си и да намерим причините за тях, за да променим онези аспекти от поведението ни, които ще ни предпазят в бъдеще от тяхното повтаряне.

Успех=Протекции?

Има много успели хора, но това не ги прави автоматично добри лидери. Ако не си започнал от нулата, не си изстрадал всеки успех и провал на бизнеса, който ръководиш, не си падал поне 2 пъти и не си се изправял поне 3 пъти, няма как да развиеш истинския си лидерски потенциал. Защо смятам така? Този тип умения се градят с опита и практиката. Грешките и препятствията, които преодоляваме дават материала за изграждането им. Смелостта да се изправиш на крака, да признаеш провала си и да работиш, за да подобриш резултатите си и да предизвикаш Голиат, макар да си само Давид – това е изборът да вървиш по пътя на истинското лидерство.

Успех=Дарба?

Ще използвам думите на Томас Едисон: „Геният е 99% усилена работа и 1% вдъхновение”.

За 99-те % …

Наскоро попаднах на интересно изследване направено в Берлинската Музикална Академия. Там са установили, че цигулари, които имат 4000 часа репетиции стават добри учители, тези с 8000 часа са добри професионалисти, а звездите имат най-малко 10 000 часа репетиции.

За 1-я % …

„Ти нямаш дарба да бъдеш …” тази фраза успешно може да бъде завършена с „музикант”, „балерина”, „певец”, „мениджър”, „лидер”. А как човек разбира дали има или не такава дарба?

Нашата среда, родителите и приятелите, училището са поставили началото на развитието на нашите дарби.

Има таланти, които се развиват почти „кастово”. Възможно ли е според вас някое бедно индийче да спечели “Свещения граал” в яхтинг Купата на Америка? Разбира се, ако е осиновено от някой богат американски почитател на яхти... 

Facebook коментари