fbpx Странното лято намали и консумацията на бира | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Странното лято намали и консумацията на бира

Лошите метеорологични условия влияят неблагоприятно върху пазара на бира. Основен фактор за тази тенденция е нетипично хладното и дъждовно време през летните месеци, когато се генерират 50% от годишните продажби на бира (обикновено в периода май-август). Климатичните аномалии се отразиха негативно и върху туристическия поток, което в съчетание с нестабилната макроикономическа среда, доведе до 6% спад в продажбите на пиво на за първите шест месеца на 2014 г. Това коментират от Съюза на пивоварите в България (СПБ).

Според данни на СПБ през 2013 г. консумацията на пиво на глава от населението е 74 литра. За същата година на българския пазар са продадени общо 5 462 000 хектолитра бира. Вносът на пиво е 428 000 хектолитра, а износът - 78 000 хектолитра, сочи статистиката на НСИ за 2013 .

През 2013 г. инвестициите в бранша са 57 млн. лева, а за последните 5 години (2009 – 2013 г.) членовете на СПБ са вложили общо 286 млн. лева в оборудване, производствени мощности, нови технологични линии, логистични центрове и други материални активи. Приходите за бюджета от производството и продажбите на бира за 2013 г. са над 300 млн. лева, от които постъпленията от акцизи са 79 млн. лева. Само за първото полугодие на 2014 г. пивоварните компании, членове на СПБ, са инвестирали 24 млн. лева за бизнес развитие и са разширили портфолиото си с 9 нови продуктови предложения. Въведени са и над 18 опаковки с нов дизайн. 

93% от изпитата в страната бира е произведена от членовете на Съюза на пивоварите. Това е поредното доказателство, че консуматорите високо оценяват безупречното качество на българската бира и продължават да предпочитат традиционните български марки пиво.