fbpx Съветите на мениджъра | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Съветите на мениджъра

Представяме инж. Марин Петков

Съветите на мениджъра

В рубриката ни "Мениджърите споделят", представяме успешните съвети на инж. Марин Пенков, управител фирма „Мирта Медикус” ЕООД, която е инициатор на популярния форум „Алея на здравето”. 

1. Определете целта. Краткото формулиране и обяснение на целта и начинът на постигането ѝ, са в основата на ефикасното ѝ изпълнение. Изясняване на задълженията и отговорностите на екипа, задачите на всеки по отделно и на екипа като цяло, предполагат постигането на резултати. Когато сме организирани нашата производителност е много по-висока.
Добрите мениджъри се интересуват както от резултатите, така и от хората, с които работят. Когато хората се чувстват добре - постигат добри резултати, постигат целта.

2. Най-добрата инвестиция са хората. Грешките в бизнеса много по-често са свързани с решения за хората, отколкото за стратегията. Не е необходимо да се отделя прекалено много време и внимание в „търсене на таланти”, обикновено ги има в компанията – просто трябва да се развиват.
Качеството на мисленето, работата в екип и свободната обмяна на идеи са елементите, които правят един екип изключителен.

3. В бизнеса човек трябва да се научи да казва „не” и да поема „не”. Хубаво е да се поемат ангажименти, които могат да бъдат изпълнени. По възможност бъдете прями в общуването. Говоренето със заобиколки само ще обезсърчи потенциалния клиент и вероятно ще го накара да купи от друго място. Не гледайте от високо на клиента.

4. Промяната. Самодоволството и бездействието са вредни за бизнеса. В общия случай се страхуваме от промяната, защото тя изменя средата ни, нарушава навиците ни, създава ни допълнителна работа. Понякога промяната е болезнена и хората и се противопоставят. Трябва постоянно да се следят резултатите, да се анализират и обсъждат, да се използват като стимул за действие.
Обикновено по-малко от половината добри идеи се развиват, затова е важно да се знае, че да се допускат грешки е нормално. Креативността е нещо чупливо!

5. Не гледайте на конкуренцията като на „враг”. Именно конкурентната среда ни прави по-гъвкави, по-устойчиви, по-иновативни. От конкуренцията се научава много повече, отколкото от личния опит и прочетените книжки.
Ще спечелите съревнованието с конкурентите, ако поставите на масата нещо специално.