fbpx Светло посрещане на Коледното чудо! | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Светло посрещане на Коледното чудо!

Светло посрещане на Коледното чудо!

От ранната сутрин на празничния ден започва подготовката за вечерната трапеза, която ще обедини надеждите за здраве, плодородие и благополучие на семейството. Всеки от домашните има своята роля в празничната въртележка, свързана със стари традиции.

Да запалим бъдника

Бъдникът е отсечен ствол от дъбово, брястово или крушево дърво, което според традициите на православните християни в България, трябва да се постави в огнището или камината и да гори през нощта на тържествената трапеза на Бъдни вечер. Вярването е, че светлината и топлината от бъдника символизират не само раждането на новото Слънце и Иисус Христос, но те са причина на празничната трапеза да гостуват мъртвите предци и самата Божия Майка, за която се нарича и първия къшей при разчупването на празничния обреден хляб.

Бъдникът се подготвя в навечерието на празника. Отсича се, носи се на рамо, за да не докосне земята и се миросва в къщата. Миросването се състои в пробиването на дупка, в която се поставя вино, зехтин и тамян и след запушването ѝ се увива с бяло ленено платно. Този ритуал до запалването на дървото се съпровожда с песни и това е неотменима част от празника, защото се вярва в неговата магическата и лечебна сила. На сутринта на Коледа бъдникът се гаси с вино. От неизгорелите части на дървото се правят кръстчета, или се вграждат в ралото като символ на селския труд и плодородието. Пепелта му се използва за лек или се разпръсква за плодородие в нивите.

Някога трапезата на Бъдни вечер се слагала на земята върху слама, а днес седим на удобни столове и маси, но традициите остават. Централно место на трапезата заема хлябът, замесен с брашно, пресято през три сита и "мълчана вода" (някога налята от мома или млада булка в пълно мълчание). Не забравяйте да сложите една пара, която донесе късмет ио благоденствие на този, на който се падне. Около хляба трябва да се наредят седем или девет блюда - задължителните чушки с боб или ориз, зелеви сърми с ориз, туршия, ошав, плодове, орехи. Масата не трябва да се вдига цяла нощ