fbpx Търговията влиза в нова фаза, а търговците имат само един шанс да привлекат вниманието | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Търговията влиза в нова фаза, а търговците имат само един шанс да привлекат вниманието

Търговията е сферата на хипереволюцията -нови платформи се появяват всекидневно, броят на създателите на съдържание, които формират навиците на потребителите, се повишава и спада почти всеки месец и технологиите в рекламата не спират да се усъвършенстват.

Цялата екосистема е все по-комплексна и по-вълнуваща, като същевременно индустрията е изправена пред някои предизвикателства. Според Конрад Дорабиалски, съпредседател на Publicis Le Pont (хъб за дигитална бизнес трансформация на Publicis Groupe), търговията вече не е едностранна експертиза. Големите брандове трябва да променят еднотипните си модели, да включат различна експертизаи да се фокусират върху динамиката на пазара и ефективността, ако искат да запазят своите лидерските позиции.

Ситуацията с Covid-19 породи бепрецедентен ръст в целия сектор, но когато нещата се нормализираха, някои от големите играчи в сектора на онлайн търговията (например Spotify, Amazon) докладваха за спад в продажбите. Според Конрад Дорабиалски, съпредседател на Publicis Le Pont, това е напълно очаквана фаза. "След пренасяне на целия трафик в онлайн пространството, играчите на пазара трябваше да увеличат своите ресурси. Сега, когато офлайн пазаруването се завърна, малкият спад беше очевиден ” - добавя той.

Първата среща на потребителя с бранда е на мобилно устройство, което налага различен подход по отношение дизайна и потребителското преживяване. „Необходимо е да разбирате своите потребители в свят, в който навиците им се променят изключително бързо,” казва Оливър Брадли, директор „Дигителен дизайн и съдържание“ на Unilever,  като добавя, че „сега, мобилните устройства играят определяща роля в онлайн търговията и хората стават все по-нетърпеливи. Обхватът на внимание се стеснява прогресивно, следователно търговците имат само един шанс да привлекат вниманието на потребителите”.

Твърдението, че през 2022 г. вече всички и всичко е в социалните мрежи, е клише - всеки човек използвасредно около четири социални платформи, независимо от възрастовата група. Всяка платформа задоволява конкретна нужда и създава определен навик. „Да разработваштърговско съдържание в социалните платформи, означава да го моделираш релевантно за всеки различен комуникационен канал. Спрямо сегашните ни наблюдения, ние вярваме, че колкото по-запленяващо е предложението, толкова повече се потапяме в него” - казва Али Амарси, старши вицепрезидент и ръководител на глобална продуктова стратегия в Publicis Commerce.

Прогнози за 2023 г.

Според Конрад Дорабиалски, глобалната стратегия за климата ще окаже въздействие върху сферата на онлайн търговията. Въпреки това, той предвижда постоянен и стабилен ръст: „Очаквам още по-голямо разрастване на онлайн пазаруването в бъдеще, но марките трябва да отговарят на все по-взискателните потребителски очаквания в световен план. Само онези играчи, които се фокусират върху бързооборотния пазар и ефективността, реагират достатъчно бързо и използват подход, базиран на данни, ще останат начело на играта”.