fbpx Търговските центрове излизат на фокус | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Търговските центрове излизат на фокус

Търговските центрове излизат на фокус

Новата 2016 г. идва с видима промяна на пазара на бизнес имоти. След интереса към подценени активи и строителни терени, сега вниманието на инвеститорите се насочва към доходоносните имоти – завършени и отдадени под наем сгради, прогнозира Forton.

Във фокуса на купувачите попадат основно офис сгради и добре работещи търговски центрове в София и в големите градове. Интересът е насочен към първокласни имоти – с отлично местоположение, висока заетост и дългосрочни наемни договори, които генерират стабилни парични потоци.

Офис площи

Силното търсене на офис площи под наем продължава, като и през 2016 г. ще остане движено главно от IT и BPO сектора. България е все по-разпознаваема и предпочитана аутсорсинг дестинация за тези компании и очакванията са за силен пазар за поредна година.

В резултат от разрастването на аутсорсинг бизнеса, както и на вълната от сливания и придобивания в световен мащаб, търсенето трайно се насочи към по-големи площи. Много компании от тази сфера обединяват офисите си и търсят офиси в диапазона 2000-4000 кв. м. Това беше и причината през 2015 г. да станем свидетели на поредица от значими наемни договори, най-големият от които – за влизането на Visteon на 7300 кв. м в Capital Fort.

През следващата година се очаква завършването на едва 70 000 кв. м нови офис сгради. В същото време през последните две години обемът на наемния пазар надвишава 130 000 кв. м, а нетно усвоените площи (разликата между наети и освободени) са над 80 000 кв. м. Така, ако отделим настрани офисите за собствено ползване и по-малките сгради, на пазара ще излязат едва два-три по-значими нови проекта – Blu Offices на бул. „Брюксел“, SPS Tower на бул. „България“, Kambanite Green Offices в района на Околовръстния път, така че недостигът на качествено предлагане ще се запази.

Прогнозата на специалистит е, че в резултат от това ще продължи активното наемане на площи в строеж (preleases). По отношение на наемните нива на първокласни площи в София, които през 2015 г. варираха между 10.5 и 12.5 €/кв. м, очакванията са за лек ръст през предстоящата година. Договорите за новите сгради ще се подписват в горната граница на този диапазон – на нива около 12-12.5 €/кв. м.

След като през 2015 г. се формира стабилен наемен пазар на офис площи извън София, през следващите месеци този интерес ще се запази. Тенденцията е свързана с разрастването на IT и BPO сектора, като тези компании все по-често разглеждат опции за офиси в Пловдив, Варна и Бургас.

Търговски площи

Активността на пазара през 2016 г. ще дойде основно от преструктурирането на слабо представящи се или неработещи търговски центрове. В София се очаква City Center Sofia да представи изцяло обновена концепция. В Пловдив се работи по ново пазарно позициониране на Galeria Plovdiv, както и по отварянето на Markovo Tepe Mall след смяната на собствеността и размразяването на проекта.

Извън тези инвестиции все по-видим е и стремежът на търговци и инвеститори да изпозват синергията между различни видове площи – търговски, жилищни, офисни, хотелски... Като резултат от това на пазара вече са мултифункционални проекти като San Stefano Plaza в центъра на София и очакванията са през 2016 г. интересът на наемателите към този тип схеми да расте. Атрактивни за тях са и търговските части на големи офисни сгради и комплекси, които предполагат сериозен трафик от хора и развитие на различни магазини и услуги.

Успоредно с това продължава разрастването на ритейл бизнеса към регионалните градски центрове. Активно растат и вериги за обувки, детски и спортни стоки, дрогерии и др. Търсенето на площи насърчава инвеститорите и в областните градове се завръщат и малките търговски центрове.

Индустриални площи

След като през 2015 г. бяха подновени инвестициите в спекулативни логистични проекти, през 2016 г. се очаква активен наемен пазар. В София и околностите в момента се изграждат бази с обща отдаваема площ над 30 000 кв. м, за които през новата година ще се търсят наематели.

Традиционно активни на този пазар са логистичните оператори и търговците, чието търсене остава силно в резултат от разрастване на бизнеса или оптимизиране на складовите им площи. По отношение на наемните цени пазарът на индустриални имоти ще остане по-скоро балансиран, като за София нивата за първокласни площи ще се задържат около достигнатите през 2015 г. средни цени от €4/кв. м.

Продължават и инвестициите в собствени площи. Извън София интересът е свързан основно с продължаващата тенденция за ниършоринг (износ на производство или услуги към близки до пазарите дестинации) при производството на компоненти за автомобилната индустрия. Активни са и компаниите от леката промишленост. Нашите наблюдения са, че интересът на тези компании постепено се измества към по-малки областни градове като Видин, Плевен, Монтана, Перник.