fbpx Тютюнопроизводителите могат да останат без работа | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Тютюнопроизводителите могат да останат без работа

Европейските тютюнопроизводители в момента се намират в изключително трудна икономическа ситуация, белязана най–вече от преустановяването на субсидиите поради реформата на аграрната политика на Съюза. В този контекст, новото предложение на Световната здравна организация (СЗО), ако бъде прието от страните, подписали Рамковата конвенция за контрол на тютюна (РККТ), би могло да доведе до изчезването на традиционните марки цигари, произвеждани с ориенталски или Бърли тютюни, които всъщност са и по-голямата част от европейското производство. В този случай правилата ще нанесат и финалния удар на 70,000 европейски тютюнопроизводители, които отглеждат тези сортове.

Според Международния съюз на тютюнопроизводителите UNITAB, тези предложения ще имат унищожителни последствия за десетки хиляди тютюнопроизводители в някои от най-мизерстващите райони на Европа, без да окажат какъвто и да е ефект върху общественото здраве. За да забранят употребата на продукти, съдържащи плодови аромати (грозде, череша, праскова и дори банан), които привличат най-младите, някои страни като Франция, САЩ или Австралия вече приложиха ефективни мерки.

В страната ни има 38,000 регистрирани тютюнопроизводители; заедно с членовете на техните семейства броят на хората, чието оцеляване зависи от производството на тютюн нараства на 180,000. Общото годишно производство на тютюн възлиза на 35,8 милиона кг.