Уеб-дизайнерите са сред най-търсените кадри

Уеб-дизайнерите са сред най-търсените кадри

Повече от половината компании (55%) у нас в момента наемат управленски кадри. Това показва Глобалното проучване на Антал Интернешънал за тенденциите при набиране и освобождаване на управленски персонал в световен мащаб. Сходни са показателите и за Централна и Източна Европа. Само 22% от компаниите възнамеряват да освобождават ключови и управленски кадри.

R&D специалисти (85%), администрация (77%), финансисти и счетоводители (75%) са най-търсени в момента в България, по-малко е търсенето на служители в творческите и дизайн отдели. Има голяма нужда от професионалисти в R&D отделите в автомобилния сектор, поради специфичните им умения. Текучеството на персонал в автомобилната индустрия е много ниско и добри специалисти могат да бъдат привлечени трудно. В допълнение, местоположението на голяма част от производствата, първоначално целящо да снижи производствените разходи, прави процеса по подбор доста труден. За разлика от гореспоменатия сектор, текучеството във финансовия е голямо. Заплатите на счетоводителите варират значително, в зависимост от сектора, като специалистите обикновено са отворени за нови възможности.

Маркетинг отделите бяха първи засегнати от кризата и за съжаление все още не са се „съживили”. Случаят с уеб-дизайнерите е сходен с този на останалите IT специалисти – софтуерните компании се опитват да ги задържат по всякакъв начин и да намалят текучеството. През следващото тримесечие се очаква също да се увеличи нуждата от HR таланти. Причината за значително по-голямото търсене на HR кадри е засилващият се интерес на чуждестранните инвеститори към българския пазар. Специалистите по човешки ресурси обикновено са първите кадри, наемани от новите компании на пазара, с цел да развият човешкия потенциал на компанията и да поставят основите на добрите практики в сектора.

Facebook коментари