fbpx В столицата вече се търсят по-големи жилища | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

В столицата вече се търсят по-големи жилища

 

Мъж на 35 години, с доход около 2000 лева, средно ниво на мениджмънт в частния сектор, семеен с малко дете. Така изглежда профилът на най-активния купувач през месец октомври, а интересът му е насочен към тристаен апартамент в добър район на София. Тази тенденция отчитат от консултантската компания Кредит Център и сайта www.creditpoint.bg. Активните купувачи в момента са задържали доходите си непроменени по време на кризата, успели са да запазят спестяванията си, както и способността си да покриват по-висока месечна вноска и нямат собствено жилище.

Интересното е, че допреди няколко години тази група купувачи избираше покупка на двустаен апартамент, а в момента подобрените условия по кредитите и ниските цени на имотите позволяват придобиването на по-голям имот. Въпреки че кризата повлия значително на стандарта на много хора в България, съществува група от потребители, които запазиха стабилни доходите си. Обикновено това са хора, които работят в секторите, свързани с аутсорсинг или работещи за износ. Повечето са сравнително млади, заемат средни мениджърски позиции в успешни компании и търсят покупка на първо жилище за новосъздаденото си семейство. Промяната идва с ориентирането към тристайни апартаменти с площ от 90-130 кв.м, вместо досегашните двустайни с квадратура около 70 кв.м.
Най-често купувачите с този профил теглят кредит, покриващ около 70% от стойността на имота за срок от 16 до 20 години. И месечната им вноска по него е близка до тази на кредит за двустаен апартамент, закупен през 2008 година.

Въпреки интересните банкови предложения за кредитиране, консултантите съветват да се прибягва до 100% финансиране на сделка с имот само в краен случай и при положение, че месечните вноски са приемливи и няма да тежат прекалено много в семейния бюджет.
Има индивидуални казуси, които позволяват комбинация от налични продукти и покриване на търсенето на 100% финансиране, но само в случаите, в които липсата на спестявания (или нежеланието те да бъдат инвестирани) е обосновано и в него се вижда извънредна ситуация, а не норма на поведение.

Средният размер на изтеглените ипотечни кредити през октомври се равнява на 34 420 евро. Тенденцията на активно покачване е видима още през второто тримесечие на 2013 г., когато средният размер е с около 5 000 евро по-голям. Традиционно за летните месеци движението на тази стойност пада, но октомври бележи началото на нов, при това сериозен ръст – при близо 38 000 евро за Q3, средният размер през десетия месец на годината скача на над 50 000 евро.
Картината в другите големи градове не е така оптимистична - Варна и Бургас демонстрират спад както от началото на годината, така и спрямо третото тримесечие. Стабилна е стойността на средния размер в Пловдив, където се забелязва дори леко покачване. Очакванията на експертите са позитивните знаци в София скоро да станат факт и за останалите големи градове.