Ваканционните имоти с отстъпки до 40%

Ваканционните имоти с отстъпки до 40%

До 40% отстъпка могат да договорят купувачите на ваканционни имоти през този сезон, сочат данните от годишния анализ на инвестиционната компания GreenLife. Според проучването цените в Банско, например, са претърпели около 50% спад за 3 години докато Черноморието държи сравнително стабилни нива от 2009 г. насам. В същото време пазарът в зимните курорти е преди всичко вторичен – поне 70% от сделките са следствие на препродажба. Най-многобройни от чуждестранните туристи, посетили България през изтичащия вече зимен сезон, са били гърците, сочи още проучването на компанията.

Пазарът на ваканционни имоти през последните няколко години е концентрират главно в летните курорти. По данни на компанията през 2010 г. 86% от сделките са били съсредоточени в морските курорти, а едва 14% - в планинските. Активността в сделките за зимни имоти пада с допълнителни 2% през 2011 година. Ако в Банско преди няколко години са се реализирали около 4 000 сделки за сезон, то през 2011 година са сключени около 1 800, от които поне 1 300 са резултат от вторичния пазар.

Между 500 и 700 евро на кв.м са средните цени, на които се сключват сделки в Банско през 2011 г. Нивата в Слънчев бряг са между 500 и 1 600 евро през 2008 г., докато през 2011 достигат стойности между 400 и 900 евро.

Отминалата година обаче поставя началото на изгодна за потенциалните купувачи тенденция. Заинтересованите от ваканционни имоти договарят отстъпки в рамките на 40% от първоначално обявените цени. Компромис с цената от една страна прави инвеститорът, който разбира, че първоначално обявените от него стойности не съвпадат с очакванията на купувачите. За да задържат клиентите си, посредническите агенции също отстъпват от цената и така на купувача се гарантира сериозна отстъпка.

Профилът на купувачите на ваканционни имоти днес не се е изменил сериозно спрямо година по-рано. Докато преди началото на 2009 г. основните купувачи са англичани, целящи инвестиция, след този момент активни стават руснаците. Цените, на които руснаците купуват в момента, са с около 50% по-ниски от нивата, на които са се търгували обектите преди няколко години.

Англичаните, които са основните продавачи на ваканционни имоти в страната ни, са изправени пред дилема да продадат имота си на руснаците на половин цена или да го отдават под наем на туристи. Около 70% от собствениците на ваканционни имоти в зимните курорти са готови да ги отдават, докато в морските се отдават едва 10% от апартаментите.

Според анализа на GreenLife за наемането на апартамент в комплекс е най-добрият вариант за туристите, които прекарват между 1 и 3 седмици в даден курорт. За онези, които прекарват на море или планина над месец от годината обаче, е далеч по-изгодно да притежават собствен ваканционен апартамент. И в двата случая хотелът се оказва един от най-скъпите варианти, коментират още от компанията.

Профилът на туристите, посещаващи апарткомплекси, изглежда по следния начин са средна възраст – от 25 до 35г, предимно семейни с деца, които имат среден престой между 5-7 дни

Най-активни туристи в България през последното тримесечие на 2011 година са били гърците – около 37 000 (16% от всички). Те са следвани от германци (20 хил. - 9%), румънци (17 хил. - 7%), англичани (14 хил. - 6%), руснаци (13 хил. - 6%). Най-малко гости в българските курорти е имало от Швейцария, Унгария и Холандия – под 5 000 души

Facebook коментари