„Верея“ търси вдъхновяващи човешки истории

 

„За повече здрави семейства“ е кампанията, която започна българският производител на мляко и млечни продукти „Верея“. Тя сe организира с подкрепата на Българска асоциация по фамилна терапия (БАФТ) и ще продължи поне година. „За повече здрави семейства“ има две основни посоки. Първата е да покаже чрез реални примери как съвременното българско семейство се справя с различни предизвикателства и въпреки това остава здраво. Втората е да предложи и семейната терапия като една от възможностите за запазване на семейството здраво.

„Грижата за здравето винаги е била част от нашата философия. Освен физическото здраве, не по-малко важно е здравето в отношенията между хората“, споделя Йолита Ботева, Маркетинг директор на „ОМК“ ЕАД. „Искаме да насочим вниманието към съвременното семейство. Обичта в него, подкрепата, радостта, куража, събитията, различията, силата, слабостите, непреходността, промените, бурите, победите. Чрез реални примери да вдъхновим някои семейства, както и да поканим други да се замислят за предизвикателствата в техните взаимоотношения. Да открехнем леко завесата за семейната терапия като специализиран подход. Да покажем, че професионалната грижа не е нещо срамно, страшно или непосилно, а една от възможностите за запазване на семейството здраво“, допълва тя.  

Всеки може да участва в кампанията като сподели история на https://semeistvo.vereia.bg/: свързани с брак родители и деца; семейство без брак; „патриархално семейство“; „матриархално семейство“; семейства от един родител и дете; „доведено семейство“; приемно семейство и др. Единственото изискване е историята им да е вдъхновяваща. Примерите с най-интригуващ творчески потенциал ще се превърнат в ТВ клипове на „Верея“.

Специалисти по семейни отношения (от БАФТ) ще провеждат безплатни практически семинари на теми като: „Какви са различните роли на партньорите в съвременното семейство? Кои събития предизвикват промени и как семейството се приспособява към тях? Как се преодолява рутината? Как общува здравото семейство? и др. Техните практически съвети ще се публикуват на https://semeistvo.vereia.bg/ още от самото начало.

Според доклад на изследователското звено L’Observatoire Cetelem от 2017 г. българите имат най-високо ниво на доверие в семейството сред страните в ЕС, като 95% от тях вярват на най-близките си (среден процент за ЕС – 92%). Данни от октомври 2017г. на изследователския център на Института за дясна политика у нас пък показват, че за близо 50% от българите най-важната ценност е семейството. 

По данни на Националния статистически институт от ноември 2015г. „семейството като юридически съюз“ губи своето значение в България. Броят на браковете намалява за сметка на съжителствата без брак. Нараства броят на децата, родени извън брак (над 50%). Същевременно обаче, по данни на Министерство на здравеопазването през 2016г. бебетата са толкова колкото са били и през кризисната 1997г., а през първите седем месеца на 2017г. има най-драстичен спад в раждаемостта през последните години.

Посланици на кампанията „За повече здрави семейства“ са в-к Стандарт и Марица, Дарик радио, manager.bg, webcafe.bg, Мама Нинджа, списание Жената днес, Eva, Програмата, az-jenata.bg.

Първият видеоклип от кампанията „За повече здрави семейства“ е вече готов. Той разказва историята на семейството на малката Яница, която е със синдром на Даун. Тяхната история може да се види на https://semeistvo.vereia.bg/.

„Верея“ е българска марка прясно и кисело мляко, млечни напитки, сирене и масло, която достига до над 1 милион домакинства в цялата страна. „Верея“ годишно произвежда над 40 000 тона млечни продукти. Според национално омнибусно проучване от септември 2017г. върху марките свежи млечни продукти в България, за 36% от потребителите „Верея“ е марка, която предлага продукти за цялото семейство, а за 32% - марка, която помага за сплотяване на семействата.     

Facebook comments