fbpx Връчиха правосъдните награди "Темида" | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Връчиха правосъдните награди "Темида"

 
За трета поредна година бяха раздадени Годишните награди за правосъдие „Темида-цената на истината" по време на Благотворителния бал на юристите, който се проведе в подкрепа на три болни от церебрална парализа деца – Снежанка от София, Божидар от Нова Загора и Нати от Бургас. Бяха раздадени призове в 8 категории. 
 
Вечерта започна именно с благотворителната инициатива, която са подели организаторите. Водещата Ива Дойчинова успя да жегне гостите дълбоко в сърцето, с няколко лично изстрадани истории. С нейният партньор на сцената - юриста Юлиян Демирев, с видео разказаха историите на трите деца, за които се събираха средства и всъщност какво са постигнали с помощите предоставени им миналата година. От благотворителната томбола, процент от благотворителния куверт и от лични дарения на гостите успяха да се съберат 3900 лева. 
 
В категорията Млад юрист статуетката отиде при Николета Тодорова, а останалите номинирани бяха Александрина Алексиева, Денис Мустафа, Слави Танкеин и Христо Копаранов.
 
В категорията Правосъдие зад граница номинирани бяха Бойко Гергинов, Ива Тодорова, Михаил Екимджиев, Ханс Петер Ул и Светозар Арнаудов, който си тръгна със статуетката Темида.
 
В категорията Кантора на годината победители станаха "Гугушев и партньори", чийто приз от името на кантората получи адв. Стефан Гугушев. Останалите номинирани бяха "Върбанова и Тодорова" от Варна, "Богданов и Пенев" от Пловдив, "Симеонов и Дерменджиев" и "Станков, Тодоров, Хинков и Спасов" от София.
 
Номинираните нотариуси бяха Вяра Янева и Весела Ивчева от София, Иляна Маджунова от Варна и Кремена Петкова от Русе. Статуетката и плакета отидоха при Адела Кац - Бояджиева.
 
Съдия на годината стана Дочка Върбева от Апелативен съд Пловдив, а Прокурор на годината - Детелина Ганчева от Специализираната прокуратура. 
 
В категорията Адвокат на годината надпреварата беше межуд адвокатите Венцислав Великов от Русе, Владимир Пенков от София, Евгени Мосинов от Бургас, Менко Менков и Христо Ботев от София. Със статуетка Темида си тръгна Менко Менков.
 
В женското оръжие в адвокатурата номинациите бяха за Анна Серафимова, Валентина Каменарска, Екатерина Димитрова, Елиза Николова, Яничка Методиева. За втора година Жена Адвокат стана Екатерина Димитрова. 
 
В категорията Дело на годината се надпреварваха пет много интересни дела, събудили обществения и медиен интерес - Делото на адв. Венцислав Точков - осъден и оправдан за пледоария, произнесена в защита на клиента му; Златина Константинова срещу тайната на осиновяването - адв. Петър Николов; Гл. Секретар на Мин. На земеделието и храните, Директор на дирекция управление ф. Ресурси, директор в дирекция инвестиционна политика по чл. 203 ал.1 – адвокати Людмил Рангелов, Марен Москов, Георги Динев, Анна Серафимова; Дело за ПТП и променена половинвековна практика на съдилищата в България и предизвикано тълкувателно решение на ВКС за възможността човек да бъде съден два пъти за едно и също – адв. Венцислав Великов и Пенков, Марков и партньори за успешната защита на „Врана“ ЕАД по ревандикационен иск предявен от Симеон Сакскобуртготски и Мария - Луиза Хробок срещу дружеството и държавата, за около 1 410 000 кв.м и около 14,5 млн. лв. данъчна оценка. Статуетката на сцената получи адвокат Владимир Пенков. 
 
 
Кулминацията не вечерта бе обявяването на Гран При на проф. Огнан Герджиков, когото всички гости аплодираха прави. Той не скри вълнението си от признанието и наградата и искрената удовлетвореност, че повечето от неговите ученици са успешни юристи, които присъстват на церемонията и получават награди.
 
На финала на вечерта заместник-председателят на САК и съветник на президента на UIA адв. Константин Димитров покани на сцената официалния гост на церемонията почетният президент на Международния Адвокатски Съюз г-н Мигел Лоиназ, който получи плакет за "изключителен принос към българската адвокатура".
 
На благотворителния бал бяха събрани 3900 лв, които ще отидат за лечение на децата болни от церебрална парализа.