fbpx VW е-Golf – когато ток удари | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Test drive

VW е-Golf – когато ток удари

 

Така се случи, че тествахме новия VW е-Golf в дните, когато пролетта реши да се прави на зима и удари нулата. Дестинация Банско – София. Неслучайно отбелязвам зимната температура, защото за електрическите автомобили, тя е от сериозно значение.

 

Голямото предимство на модела е увеличеният пробег, който обещава 200 км с едно зареждане. В новия модел Volkswagen влага нова литиево-йонна батерия с увеличен капацитет от 24.2 на 35.8 кВч., която се зарежда на 80% за един час на CCS станция, (прав ток DC, 40 кВ). Когато се зарежда в стандартната мрежа достига пълен капацитет до 100% за шест часа. Енергията се превръща в предна тяга по-впечатляващо от всякога. Електрическият мотор произвежда 100 кВ, което е с 15кВ повече от предишната версия на електрическия модел. В същото време максималният въртящ момент на електрическия двигател с увеличен от 270 Nm на 290 Nm.

 

Потегляме от Банско с пълна батерия, след като автомобилът се е заредил в стандартната ел. мрежа в гаража на хотела през нощта. Показва ни рейндж от 250 км., спокойни сме, че имаме предостатъчно ток, за да стигнем до София. Държим скорост 90 км/ч. Идва недългото изкачване към Предела и случайно хвърлям поглед към километрите - изпадам почти в паника – за реално изминати 10 км сме изяли 75 електрически! Ако нещата вървят така – няма стигане до София! „Какво направи?!”, обвинително питам колегата, който шофира. Усещам, че и той е леко стреснат, ама не се дава: „Абсолютно нищо, но спокойно! Сега като дойде спускането до Симитли, ще си върнем всичко”. И състезанието между нас и автомобила започва.
Решаваме да изхитреем и настройваме круизконтрола на по-ниска скорост, за да може системата да упражнява спирачно усилие, от което най-много се рекуперира енергия. И слънцето започва да изгрява… Наистина до главния път на Симитли сме отново на изходна позиция – 250 км.

 

На магистралата от Благоевград настройвам круизконтрола на 100 км/ч. Не че не може да се кара и със 150 (което горната граница на скорост). Напротив, ускорението, което е-Golf прави е много добро (от 0 до 100км/ч вече за 9.6 сек пре 10.4сек. за предшественика) и пътуването с висока скорост в странна тишина в купето е повече от необичайна. Тук прибавям и максималният въртящ момент на електрическия двигател, който също е увеличен от 270 Nm на 290 Nm.

Улавям се колко съм внимателна при шофирането, а когато дойде по-голямо спускане намалявам скоростта чрез круизконтрола, за да печеля от спирачката. Тази игра започва да ми харесва много. Около Дупница обаче оставащите електрически километри намаляват и за да се застраховаме, включвам на икономичен режим. Ако ситуацията загрубее има и еко режим плюс, който изключва всички системи, консумиращи енергия, включително и климатика.

 

По данни на производителя комбинираният разход на електричество на e-Golf е 12.7 кВч/100 км и естествено с нула въглеродни емисии. Ние постигнахме 15.5 кВч/100 км, но отново обръщам внимание, че зимните температури оказват негативно влияние на консумацията.

Е, стигнахме безпроблемно в София, дори ни останаха 30 км, но с доста внимание и разумно шофиране. Като цяло този автомобил по нищо не се различава от Golf с вътрешно горене. Има всички модерни системи и иновативни нови функции като Active Info Display инфотейнмънт система, която се управлява с жестове, супер практичната Traffic Jam Assist, която използвахме, сензори за пешеходци Front Assist, City Emergency Braking и Emergency Assist (функция за автоматично аварийно спиране).

 

Много практично е приложението, което може да изтеглите на телефона си и когато зареждате автомобила си на бърза зарядна станция да следите неговия статус.