BMW ActiveHybrid 5

Безплатен билет за лимузина

 

Имам позната, която е голям фен на „зелените“ автомобили. И въпреки, че генерален мениджър на представителството на голяма международна компания и като такава може да избере автомобил от премиум клас с много коне, тя предпочита да „жертва“ конете с нещо по-скромно, но за сметка на това „екологично“. Мисля си, че с автомобила, който имахме възможност за малко да тестваме, баварците напълно покриват нейните разбирания, като няма нужда да се отказва от силата и мощта на един страхотен бегач. Става въпрос за BMW ActiveHybrid 5

 

От врата на педалите – стана така, че когато моят коледа дойде да ме вземе с автомобила, трябваше за секунди да седна на шофьорската седалка и да потеглим, защото бяхме задръстили точно по средата улицата. Покрай нас минаваха група мъже и забелязах как се извърнаха, защото тази огромна машина потегли напълно безшумно. И за мен беше странно усещане да подкарам една пета серия в пълна тишина, след като обикновено звукът от баварките е доста красноречив. Потеглихме на ток, напълно безплатно. Захранването с електроенергия идва от мощна литиево-йонна батерия, която разработена специално за BMW ActiveHybrid 5. Тя Мощността на електрическото задвижване е 40 кВт/55 к.с. са разгръща в пълния си въртящ момент от 210 Нм още от покой, затова успях да тръгна моментално. Безплатният билет важи за около 4 км при средна скорост около 35 км/ч., но не повече от 60 км/ч. Беше ми повече от достатъчно, за да излезем от уличките на квартала, за да се качим на околовръстното шосе и да потеглим към Боровец.

 

Новото BMW ActiveHybrid 5 за първи път е оборудвано с редови шестцилиндров двигател с технология BMW TwinPower Turbo и мощност 225 кВт/313 к.с. и максимален въртящ момент от 400 Нм. Като пъргавина, еластичност и ефективност е равна с познатия вече двигател на BMW 535i. Трудно беше да се удържа повече табуна с конете, въпреки, че почти до последно изцедихме батерията. Разбира се, зареждането и става само по време на движение по инерция или при спиране на автомобила и в момента, в който вдигна крака от педала, получавах още някой метър безплатно возене. От друга страна, по време на ускорение електродвигателят изпълнява и функцията Boost. Така той подпомага бензиновото задвижване и усещането за спортно поведение на автомобила. 

 

Натиснах педала и започнахме да изкачваме състезателните завои съм зимния курорт през планинските села Бистрица и Железница. Е, тук чухме вече песента на мотора, подпомогната отлично от осемстепенната автоматична скоростна кутия. Истинско блаженство, доставено от страхотен техничен комплекс - окачване е с двойни предни напречни носачи и интегрална задна ос, електромеханично кормилно управление Servotronic с променливо в зависимост от скоростта сервоусилване, мощна спирачна система и 17-инчови алуминиеви джанти. Пробваме различните настройки за режими на шофиране - „Sport+“, „Sport“ и „Comfort“. От любопитство включихме и икономичния ECO PRO, но мястото му не е на този терен. Веднага се усеща „обирането“ на мощността. Този режим обаче, е удачен при равни магистрални пътища, където ако имате наклон и пуснете по инерция със скорост до 160 км/ч. двигателят с вътрешно горене може да бъде изключен и напълно отделен от задвижването. Този режим на „безмоторно” движение т. нар. cruising позволява шофиране при оптимално оползотворяване на натрупаната от автомобила кинетична енергия, което от своя страна води до икономия на гориво. При градско возене, специално разработената функция Hybrid Start Stop, допълнително реализира икономия.

 

Комфорта в купето на пета серия е добре познат. Луксът не е щаден – всичко е строго изискано, типично за стила на баварците. Уредите са аналогови и електронни, като екранът на централната конзола има отлична четивност.

 

Серийното оборудване включва 4-зонова автоматична климатична инсталация. Предлагат се и активни седалки и активна вентилация за тях.

 

Мястото е предостатъчно и за предните и за задните пътници. Наличието обаче на линиево-йонната батерия, позиционирана „невидимо“ в багажника е наложило намаляването му със 145 до 375 л. 

 

Facebook comments