fbpx За печеленето на европроекти в туризма | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

За печеленето на европроекти в туризма

Константин Зайков, председател на Ямболска туристическа асоциация и Надя Данкинова, зам. кмет на Ямбол

За печеленето на европроекти в туризма

Да направиш една неизвестна дестинация известна е сложна и трудна задача. Но пък и предизвикателство, което дава много възможности. Така в Ямбол са си поставили за цел регионът да стане привлекателна посока за туристи. И ако познатите туристически атракции ги има почти навсякъде, достатъчно да споменем, че тук историята е оставила в наследство тракийското селище Кабиле. Не всеки регион в България може да се гордее с ценности и светилища от 5 века пр. Хр.

Съвсем наскоро общината приключи действията по проект „Добрите практики на провинция Катания – стимул за община Ямбол в развитието на туризма”, който е по ОП „Регионално развитие”. Общата стойност на проекта е : 229 490,00 лева, като безвъзмездната финансова помощ от ЕФРР: 195 066, 50 лв., а националното съфинансиране: 34 423, 50 лв.

Целта на проекта беше насърчаване обмяната на добри практики и ноу-хау между община Ямбол и провинция Катания в развитието на туризма на базата на културните и природните ресурси на двата региона. Заедно с това идеята е да се намерят и приложат нови политики и практически решения за преодоляване изоставането в развитието на туризма в района на Ямбол и маркетинга на дестинацията на базата на постиженията (benchmarking) на провинция Катания. За това, как се реализира един подобен проект, разговаряхме с Константин Зайков, председател на Ямболска туристическа асоциация и Надя Данкинова, зам. кмет на Ямбол, двама от основните двигатели на проекта.

Константин Заеков

“Като начало си поставихме за цел да сложим едни специални очила и през тях да видим са оригиналното и интересното, това което ни отличава от туристическите ресурси от страната. Втората стъпка е да ги развиваме, и този процес ще продължи дълго време, като ще търсим различни партньорства и ще подготвяме нови проекти.
Комплексни са факторите за да не бъде популярен до днес Ямбол. Ясно е, че не е традиционна туристическа дестинация, а оттам и самочувствието на хората, които работят в тази област, дълго време думата “туризъм” е предизвиквала леки усмивки. Около 25% от БВП е от туризъм в такъв случай е несериозно да не развиваме тази посока.
При нас колаборацията е добра, имаме сътрудничество с доста физически лица, но за съжаление не дотам добре с представителите на бизнеса. Те като че ли не намират необходимост да си сътрудничат. Те като че ли смятат, че могат да работят сами и не присъстват и не вземат участие в дейностите и в консултативния съвет на регионалната асоциация.

Надя Данкинова

“Проекти се печелят с много труд и постоянство, подготвен екип и вяра, че може да случи. Разбира се, нужни са качествени идеи - няма самоцелни. Кандидатстването по проекти е като участие в големите състезания. Те не винаги са успешни, но е важно да имаш подкрепата на общността. Това става ако проекта е важен, а не само в главата на някой. Рано или късно се намира начин, по-който той да се финансира. Разбира се, важно е да има финанси, заделяни от общината за готови проекти, както и самата банка от такива. Без собствен ресурс, никъде по света не могат да се реализират проекти. Ние работим 4 години постъпателно и заделяхме средства, които бяха оползотворявани в разработването идейни предложения, които рано или късно сме успели да реализираме.”

Facebook коментари