Зад сцената - Петя Мургова

В новата ни рубрика „Зад сцената“ ще ви срещаме с авторите на списанието, но ще разкриваме другото им „аз“ - това, което ги вълнува и кара да се смеят, да летят и да плачат. Ще ги представяме в светлината на хора с техните чувства и търсения.

Днес ви срещаме с адв. Петя Мургова, която от две години е автор в списанието по темата за медиацията и нейното приложение в бизнеса.

Кое е другото ти „аз“ отвъд професията?

- Романтичен адвокат - дали не са омоними? Всъщност съм една романтична и търсеща душа, пътуваща през Вселената и празнуваща живота си!

На какви обороти живееш?

- На “Мазерати обороти” - от сутрешното ставане в 6, между съда и преговорите, срещи с клиенти, работа с колегите, спорт и вечери с приятели, семейството или партньори.

Смяташ ли, че имаш какво още да учиш?

- Уча се на изкуството да владея себе си, да приемам всеки ден, че хората са различни и всеки постъпва по начин, касаещ него самия и е резултат от неговите преживявания, опит, възпитание. Вярвам, че най-истинското общуване е това със самия себе си. Това, което има значение е да си честен със себе си, да се обичаш и да приемеш спокойно, че всеки има право да постъпва, както намери за добре.

Любима книга ми е “Четирите споразумения“ на Дон Мигел Руиз - „Не приемай нещата лично, не прави предположения, бъди безгрешен в словото си и винаги давай най-доброто от себе си“. Ето на това се уча всеки ден! Искам да се науча да танцувам аржентинско танго.

Ако ти кажат сега, че имаш възможност да избереш дестинация за пътешествие, за къде би тръгнала?

- Миналата година обиколих доста екзотични места – Перу, Боливия и Южна Америка ме докосна дълбоко. Сега искам да тръгна за Рио де Жанейро заради гледката, плажовете и усещането, което имам и заради което искам да се докосна до този магнетичен свят.

Кои изкуства харесваш?

- Театъра, киното и музиката, изобразителното изкуство, танца!

Театъра, защото както е казал Артър Милър, е “толкова безкрайно очарователен, защото е толкова неочакван”. И толкова много приличащ на живота.

Киното - заради творци като Уди Алън, братя Коен и филми като “Полунощ в Париж” и “Магия в полунощ”. Те ме карат да се чувствам горда, че живея на една планета с тези хора.

Музиката е фон на деня ми. Тя е вътрешен глас и преживяване - изпълва ме всеки звук. Тя има цвят и усещане за празник и сливане. Почти всичко мога да правя на музика – първо нея включвам като вляза в къщи. Дълбоко ме докосва талантът и креативността, независимо дали създаваш музика, театър, играеш или танцуваш фламенко или аржентинско танго. Всеки път като слушам класическа музика се удивлявам на таланта, създал тази магия.

За какво отдаваш време на себе си?

- За спорт - ходя на фитнес сутрин 2 пъти в седмицата, на йога във вторник вечер. От няколко месеца започнах усилено уроци по тенис на корт, а също и езда, а зимата не пропускам ските, за вглеждане и вслушване в мен чрез медитация. Обичам също така да се поглезя и с масаж и да общувам с приятели.

Докъде стига суетата ти?

- Обичам модата, красивите и стилни дрехи и бижута, но като цяло съм умерено суетна - мога да тръгна от къщи на 15-тата минута от ставането си. За половин час мога да сложа в куфара това-онова и да тръгна за всяко място по света.

Кое те дразни в отношенията?

- За да общуваме ефективно трябва да знаем, че всички ние се различаваме по това, как възприемаме света. Това разбиране трябва да ни води и да ни служи като пътеводител при отношенията ни с другите.

Преминах няколко нива на обучение по хюман дизайн и считам, че няма по-мощно средство от това да общуваш със себе си и с другите от призмата на приемането и воден от собствената си стратегия и авторитет, от уникалния си дизайн.

Знам, че е много трудно да накараш някого да направи нещо, което той не иска да направи. Много лесно е обаче да го накарате да направи нещо, което той иска да направи. Ключът към ефективното общуване е да се представят нещата така, че човекът да прави това, което иска да направи, а не онова, което вие го карате да направи.

Колко често се ядосваш и на какво най-вече?

- Стремя се все по-малко да се ядосвам и дразня. Знам, че това зависи само от мен.

На каква цена би напуснала България?

- Не мисля, че бих напуснала страната си, за да живея някъде другаде за постоянно. Чувствам се свързана с България.

Любими храни?

- Обичам гурме кухнята, обичам да откривам нови кухни, да експериментирам, да приготвям вкуснотии за приятели или семейството си, но любимата ми храна е пуешко или кокошка със зеле.

Любими напитки?

- Сутрешното ми кафе - пълно е с усещане за сутрин, нов ден и емоция.

Любимото ми кафе е Кафе Гейша Ла Есмералда - един рядък сорт, предимно отглеждано в Панама - божествено е! Иначе червеното вино - обичам да усещам вкуса му, да търся усещането за плътност, цвят и мирис. Харесвам валполичелла и каберне фран.

На какъв подарък би се зарадвала?

- На пътуване, подготвяно специално за мен, което е пълна изненада, без да знам къде, а така също и на букетче теменужки, извадени от вътрешния джоб.

 

 

 

Facebook comments