fbpx Защо е трудно да развиеш старт-ъп в България и в Европа? | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Защо е трудно да развиеш старт-ъп в България и в Европа?

Наскоро присъствах на конгрес в Брюксел посветен на изкуствен интелект, роботика и нови технологии, на който главната тема беше как се прави бизнес в Европа в този сектор. Темата заслужава да бъде дискутирана, защото когато говорим за проблемите, тяхното решение става цел.

Истината е, че в България и в Европа като цяло не липсват идеи. Има динамични и иновативни хора с хъс за промяна, както и страхотни специалисти.  Липсват обаче ред неща, които лимитират растежа на този бизнес и го праща на светлинни години от Америка или Китай. Ето защо:

ЕВРОПА Е ФРАГМЕНТИРАНА
Европа е фрагментирана по два начина. Първият е свързан с изключителен дисбаланс на подпомагане и средства за развиване на нови технологии - не само между държавите, но и между европейските градовете. До някъде това е нормално, след като целта изграждането на т.нар. Tech Hubs, но за съжаление много дестинации като София напр., нямат достатъчно поле за изява и остават назад.
Следващият тип фрагментация е свързана все още разделения евросъюз. Днес много от новите компании са дигитални и не се свеждат до географски граници, същото важи и за клиентите им. Да, но ако имаш стартиращ бизнес в Италия, България и Португалия, например, ще трябва да се сблъскаш с три администрации едновременно. Да потънеш в бюрокрация и да попълваш едни и същи изисквания по три различни начина, което може да те откаже да се разширяваш в Европа. И изобщо не са еднакви пътищата за развитие на старт-ъп в София, Берлин или Барселона.

ЛИПСА НА ЕКОСИСТЕМА
Няма как да развиеш успешен стартиращ бизнес (един път излязъл от инкубатора), ако няма правилната екосистема около теб. Всичко, което те заобикаля рефлектира върху бизнес идеята ти. За да направиш успешен бизнес, имаш нужда от основи, които се градят от самата държава и нейните граждани. Ако например бизнеса ти е свързан със Smart електрически колелета, ще имаш нужда от добра инфраструктура, добри финансови и правни консултанти, държавна подкрепа, за намаляването на колите в града, добър процент спортно ориентирано население, загрижено за природата и силни инвеститори. Всички тези елементи са пряко свързани и имат нужда от по-интензивна комуникация и сътрудничество, за да подпомагат взаимоизграждането си. Успешният бизнес е този, който се развива в подходящата за него екосистема.

ИНВЕСТИТОРИТЕ СА МАЛКО И НЕ РИСКУВАТ
Като цяло в Европа рисковите решения са избягвани, инвеститорите имат доста по-консервативни стратегии и капиталът, които инвестират, е по-малък в сравнение с инвестициите в Силиконовата долина, например. Там първият въпрос, който ти задават, е: “Колко пари искаш?” и след това: “За какво?”. В Европа старт-ъпите трябва да правят безкрайни презентации, да минат какви ли не условия и уговорки, за да получат дори минимална финансова подкрепа.

НЯМАМЕ TECH-ROCK ЗВЕЗДА
Ние нямаме Елън Мъск, или някой, който да мотивира младото поколение по такъв начин, че да създаде цяло движение от надъхани предприемачи, искащи да приличат по иновативност и успеваемост на този човек. Най-близкото, до което се сещам, е Даниел Ек, създателят на Spotify. А колко хора знаят, че Spotify е made in Europe?

Би било чудесно, ако новите технологии и техните апликации, които са част от нашето ежедневие идват от Европа и успеем да създадем единен динамичен пазар, отговарящ на нашите нужди. Сравнението с другите пазари и тяхното копиране няма да ни доведе до успех, тъй като има прекалено много демографски, мащабни и културни различия.
Като цяло пряк път към успеха няма - трябва ни добро обучение, здрава екосистема, много работа и сплотен труд. Осъзнавайки слабите си места, можем да работим по тях, за да намалим по-бързо и ефективно разстоянието, с което изоставаме в развитието си като модерна и иновативна точка от света.