fbpx Как се успява само за една година сега и кой да пази фирмените ни данни? | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Вихрен Славчев, изпълнителен директор на ИТ фирмата “Мнемоника”

Как се успява само за една година сега и кой да пази фирмените ни данни?

В края на 2009 г. младата българска ИТ фирма “Мнемоника” получави приза „Най-добър партньор-дебютант за 2009 г." на ИТ гиганта EMC(Best EMC Debutant Partner of the Year 2009). Фирмата е фокусирала дейността си върху предоставянето на високотехнологични решения в областта на съхраненинието на данни и информационните технологии. Нейните клиенти са големи компании от финансовия сектор у нас. Може би най-интересното обаче е, че “Мнемоника” е създадена януари 2009 г., когато кризата нанася тежки удари върху икономиката. Веднага е сертифицирана по ИСО 9001:2008. Работят 5 души. В началото клиентите ги възприемат по-трудно именно защото е млада фирма. Но нейни клиенти стават големи компании от финансовия сектор у нас и два телекома. И само след 11 месеца “Мнемоника” взема първия си ИТ “Оскар”... За 2010 г., ако се изпълнят бюджетите, плановете предвиждат екипа да се увеличи двойно. Как се получават тези резултати?

Разговаряме с Вихрен Славчев, изпълнителен директор на фирмата. (Мнемониката е изкуство и техника за запаметяване)

Г-н Славчев, как се създава фирма по време на криза?
- В емоционален план в такива времена фирма се създава с много желание. В емпиричен план – с едно много тясно проучване на пазара, нишите, които могат да се заемат и работа с най-добрите. В случая ЕМС предлагат най-доброто в сегмента, в който работим.

Как се преборихте за приза?
- Не мога да кажа, че беше много трудно. Ние работим предимно с ЕМС и имаме изключително отворени отношения с производителя. Заедно с това голямото ни желание за точно таргетиране на точните клиенти и предлагаме на най-добрите решения, съчетано с коректни отношения доведоха до този приз. Тук трябва да благодаря и на единствения дистрибутор на ЕМС за България, фирма Солитрон, от която получаваме също много коректно отношение - помощ при конфигуриране, в обучения на нашите специалисти, в маркетинга, както и в точната доставка на техниката и гаранционна поддръжка. Това е много важно, за да е успешен нашия бизнес.

Работите предимно с големи компании. Но имате ли решения са МСП?
- Да, разбира се, че имаме. Продуктите, с които работим са в най-високата гама и те си заслужават парите. Ние предлагаме дискови масиви и решения за съхранения на данни с най-висока сигурност. Идентифицираме нуждите на клиента и му предлагаме така да работим с неговите данни, че да няма никога загуби. За по-малки компании, които не могат да си позволят да отделят тези сериозни средства, ние предлагаме да ползват възможностите на тези техники и технологии като външна услуга. Според мен това е бъдещето. В подкрепа на това, е едно изследване на “Гартнер”, което казва, че до 2012-14 г. голяма част от ИТ дейностите в организациите ще бъде изнесена навън.

Как виждате развитието на ИТ бранша тази година и в частност на вашата фирма?
- Нещо което ние ще направим, е фокусирането върху предлагане на продуктите именно като услуга. Това са тенденциите на големите компании по света. Услугите ще обуславят ИТ пазара тази година, а и през следващите. Освен това мисля, че няма да има компания, било то и от най-големите вендори, която тази година да не обърне сериозно внимание на малкия бизнес, защото той вече има своите специфични технологични нужди. През миналата година все още ИТ сектора реализираше проекти, които бяха генерирани още през 2008 г. Но тази година мисля, че кризата ще се усети по-задълбочено, защото през 2009г. нямаше такива проекти, които да се работят сега. Така че, отношението към малкия бизнес ще е много сериозно.

И един прагматичен въпрос - ако натиснем клавиша “delete” на компютъра ще изгубим ли безвъзвратно информацията?
- Ако сте в къщи – да. Ако сте организация, която е споделила нуждите си с “Мнемоника” – с 99% достоверност ще възстановим информацията.