fbpx 10 начина да намалим разходите по Коледа | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

10 начина да намалим разходите по Коледа

 

Безспорно Коледа е един от най-чаканите и харесвани празници и мислите вече започват да се реят в тази посока. Колкото и тежка да е била годината, затваряме една страница и отваряме друга, с надеждата за повече светлина в нея. Ако портмонето е по-тънко, то със сигурност ще трябва да направим някои ограниченията тази година при подготовката за празниците няма. Все пак едно от удоволствията, особено за дамите, няма как да бъде спестено – предколедното пазаруване. Само по себе си то носи вътрешно удоволствие и „лековитост”. И за да можете все пак да следите какво се случва с разходите, ето 10 съвета как да бъдете по-икономични при покупките на храни, напитки и подаръци.

1. Направете предварителен план на разходите.

Преценете добре какви са възможностите ви за пазаруване и се съобразявайте с тях. Ако харчите спонтанно на момента и пресмятате разходите по-късно, може да изпитате неприятни емоции и финансови затруднения.

2. Пазарувайте по интернет.

Пазаруването по интернет може да ви спести време и пари. Използвайте сайтове, който съдържат сравнителни цени на една и съща стока. По този начин ще можете да изберете най-евтиния вариант. Друго предимство на пазаруването онлайн е, че ако не сте доволни от стоката, имате право да я върнете в 7 дневен срок.

3. Организирайте Коледна томбола.

Ако правите парти по празниците, организирайте си Коледна томбола. При нея всеки присъстващ купува и получава само един подарък. Предварително може да се уговорите подаръците да не надхвърлят определена сума. Имената на гостите се написват на листчета, слагат се в шапка и подаряваш на този, чието име изтеглиш. Емоциите, забавлението и изненадата добавят стойност и оставят спомени, които не се купуват с пари!

4. Купувайте храни и напитки на намалени цени.

Намалете разходите си за хранителни стоки, като пазарувате от по-евтини супермаркети продукти с намалени цени и на промоция. Не винаги най-скъпите марки са с най-добро качество.

5. Намалете разходите за коледното пътуване.

Ако планирате да пътувате със самолет по Коледа, най-добре е да купите билетите си по-отрано, особено ако възнамерявате да използвате ниско бюджетните авиокомпании. При тях принципът на формиране на цените е в зависимост от заетите места за конкретния полет и периода от време между закупуването на билета и пътуването. Същото важи и за пакетните почивки, резервациите в хотели и т.н. Колкото по-отрано планирате пътуването си, толкова по-евтино ще ви излезе. Този съвет го запомнете за следващата година. Като компенсация може да запазите от сега места и билети за ски в Австрия или Италия през март. Тогава са най-ниските цени.

6. Не прекалявайте с храната.

Винаги по празниците остава голямо количество храна, което после се изхвърля. Това може да се избегне, ако си направите предварително меню и списък с необходимите продукти. Така ще използвате максимално храната, която сте купили.

7. Нежелани подаръци.

Не изхвърляйте подаръците, които не ви харесват. Опитайте се да ги замените с други стоки в магазина, от който са купени. Ако няма такава възможност, добро решение е да ги пуснете за продажба в интернет.

8. Направете подаръци собственоръчно.

Не е нужно всяка година да купувате големи и скъпи подаръци. Нещо малко, но оригинално и изработено собственоръчно може да се окаже по-ефектен и стойностен подарък. Освободете въображението си и ще видите, че дори не ви е нужно много време. В интернет може да намерите разнообразни идеи и методи за ръчна изработка на подаръци.

9. Спестете от коледна украса.

Коледната украса е важна за празничното настроение, но често разходите за нея идват в повече. Не купувайте всяка година нови играчки за елхата. Използвайте украсата от миналата година, като измислите нови форми и подредби, за да бъде ефектна.

10. Оборудвайте се за следващата Коледа през януари.

Разпродажбите през януари са добра възможност да намалите разходите си за следващата Коледа. Оборудвайте се с опаковъчна хартия, коледни картички и украси на намалени цени, така че следващата година да не ви се налага да купувате същите стоки, в периода когато те са по-скъпи.

Каквото и да направите обаче, най-важното е да имате настроение!