fbpx Ако кризата спре дотук, ще преживеем ситуацията | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Ако кризата спре дотук, ще преживеем ситуацията

В първите пет месеца от годината продажбите на нови автомобили се сринаха главоломно с 50%. Това накара продавачите да търсят всякакви начини да спасят търговията и напълнените до краен предел автопаркове с нови и върнати лизингови коли. Стигна се дотам, че предложиха като бонус малък автомобил, ако си купиш джип. И някои клиенти, разбира се, спечелиха от тази оферта.
През декември миналата година автомобилните журналисти избраха Skoda Superb за “Автомобил на годината 2009”. И наистина, шест месеца по-късно, въпреки изключително трудния пазар, моделът има най-добра реализация в портфолиото на марката у нас. За ситуацията днес разговарях с Иван Тодоров, управител на Еуратек, официален вносител на автомобилите Skoda у нас.

Г-н Тодоров, можем ли да говорим за срив на автомобилния пазар у нас?
- Не знам дали това се нарича срив, но със сигурност, след като продажбите са паднали с такъв размер, ситуацията е много тежка.

Свидетели сме на изключителни пазарни отстъпки.
Фирмите продават на загуба или просто преди маржовете са били значителни?

- Нашият производител ни предостави финансова подкрепа за складовите наличности и това даде възможност за отстъпки. Така успяхме да разпродадем доста от складовите наличности. Идеята е да продължим да поръчваме нови коли. Предполагам, че подобни акции е имало и при другите колеги. Знаем за огромните проблеми и дългове на различни компании, които, само да имат някакви постъпление, продават на всякакви цени.

А дали така не се унищожава пазарът и как после той ще се върне в нормални позиции?
- На фона на мебелните фирми, които дават до 50% отстъпка, 20% не е толкова страшна. При нас повече от този процент нямаме и то за модела Roomster. Разбира се, над тези граници за мен е чиста загуба. Последните години маржовете станаха чувствително по-ниски.

Къде се намира България в общите продажби на Skoda?
- Като цяло ние сме с по-голям спад. Но в Германия например, след програмата на правителството за отпускане на средства за закупуване на нов автомобил, Skoda излезе на второ място. И както завода в края на миналата година премина на 4 дневна работна седмица, сега производството се върна в нормалните норми. В първите месеци още на следващата седмица доставяха поръчан автомобил, сега е старото положение, в което чакаме по до два месеца за доставка. Този индикатор все пак е радващ.

Какво правите днес за вашите клиенти?
- Ние имаме собствен лизинг, който е застрахован и затова дишаме по-спокойно. Затова нямаме и върнати коли, които да продаваме като втора употреба. Проявяваме разбиране към нашите клиенти, когато има обективна причина за затруднено плащане на вноските и разсрочваме лизинга още, но като цяло това е много рядко. Целта не е да си приберем автомобила обратно!

Вие сте човек с доста по-широк поглед в икономиката. Имате участия и в предприятия в машиностроенето. Някакви прогнози можете ли да дадете?
- Кризата вече е при нас. В машиностроенето е изключително тежко - почти няма работа. Освен това междуфирмената задлъжнялост е огромна. Не виждам откъде може да дойде съживяване наесен, както някои коментират. Моята прогноза е, че ако догодина се тръгне нагоре - ще е добре. Когато физическо лице получава заплата, по време на криза то прави икономии - спира да купува мебели, автомобили и други вещи, остава само храната. Факт е, че наши клиенти в хранително-вкусовата промишленост са увеличили производството си и дори откриват нови магазини. Но когато една фирма понася загуби, може да направи икономии, но има минимални разходи, които трябва да покрива и при такава тежка ситуация резултатът е фатален.
Мина времето, в което фирмите се презастраховаха, сега вече има реални проблеми в много сектори. Може би при физическите лица е по-скоро психология, защото те пестят и това оказва частичен рефлекс върху кризата. Ето как с програмата си германското правителство се опита да стимулира продажбите и да се завърти колелото. Но това го прави богата държава. Ние не можем да си го позволим. Ако ситуацията остане така както е в момента, ще се справим и ще го преживеем, лошото ще дойде, ако се задълбочат още нещата.

Част от бизнеса ви е и хотелиерството, имате хотел на морето край залива на с. Лозенец. Изгубен ли е сезонът?
- Трудно е да отговоря с точност. Ние сме трети сезон и тази година за първи път има чехи, които правят поръчки с реални предплащания, и определено е повече от миналата година. Може би вече има и разработване на обекта. Но засега сезонът няма да е по-лош от миналата година.