fbpx България има богато генетично разнообразие | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

България има богато генетично разнообразие

„България разполага с изключително богато генетично разнообразие, което може да се включи в Световната генетична банка.” Това заяви министърът на земеделието и храните проф. Димитър Греков при откриването на съвместната българо-американска работна среща „Ролята на генетичните ресурси за развитието на успешно млечно и месно говедовъдство”, която се проведе в МЗХ. Форумът се организира от Министерството на земеделието и храните и Департамента по земеделие към Посолство на САЩ.

Министърът подчерта, че за страната ни представлява изключително голям интерес да сподели опита на Съединените щати в генетичните ресурси и да проучи възможностите за сътрудничество. „Повече от 20 години работим ползотворно с Департамента по земеделие към Посолство на САЩ. Споделеният опит е ценен за развитието на нашето земеделие и той е една добра основа за развитие на бъдещи проекти”, посочи министър Греков. Той допълни, че независимо от голямото разстояние между двете държави, те има какво да разменят като генетични ресурси и да сложат началото на нови сортове растения и нови породи животни. „Отдалечената хибридизация е в основата на новите сортове и новите породи, така че полза имат и двете страни”, беше категоричен министър Греков.

Сред гостите бяха американският аташе по земеделските въпроси за Източна и Централна Европа, представляващ Департамента по земеделие на САЩ, Майкъл Хени, и американски експерти по въпросите на генетичните ресурси.