fbpx Да поговорим още един път за класиката | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Да поговорим още един път за класиката

етикети

 

Така се случи, че в последно време карах автомобили с по-мощни двигатели – поне двулитрови и от 180 к.с. нагоре. С леко недоверие седнах в Skoda Octavia, 1,4 л бензинов мотор, 122 к.с. Като че ли дава известен оттенък за нещо по-остаряло. Още повече за този голям седан ми се струваше доста малко. Да, ама не!, както казва един изключително уважаван от мен колега. Новата Octavia с с TSI мотор ме впечатлява със своята гъвкавост, тишина и забележителна икономия. Като краен резултат при здравото каране ми показа 6,2 л/100 км. (производителят дава комбиниран разход от 6.6 л/100 км). При днешните цени на горивата, всеки грам надолу е от значение.

 

 

Последните бензинови мотори на Skoda са с турбопълнене и оборудвани с модерна горивна система FSI, която намалява консумацията на гориво и увеличаване на мощността. Принципът на изгарянето на горивната смес при бензиновите двигатели с директно впръскване е подобен на стандартните бензинови двигатели с хомогенна гориво – въздушна смес, равномерно впръсквана в горивната камера. Горивото се инжектира в цилиндъра по време на всмукателния процес. По- високата ефективност на двигателите с директно впръскване в сравнение с тези с предкамерно, се постига благодарение на по-високата компресия, което подобрява топлината ефективност на двигателя. Затова, когато поддържахме магистралната скорост, имахме усещането за разгръщане на добър потенциал, а при изпреварванията нямаше нужда от преминаване на по-ниска предавка.

 

 

Автомобилът, който управлявах бе със 6-степенна скоростна кутия, но истинската революция е със 7 степенна DSG автоматична трансмисия с два съединителя, която специално е разработена за двигателите 1,4 TSI,122 к.с. и по-мощния 1,8 TSI, 160 к.с.). Ако търсите още икономия, може да изберете 1,4 MPI, 80 к.с. А за състезателните натури е мощния двулитров TFSI, 200 к.с. Любителите на дизеловите мотори с common rail технология, могат да изберат между 1,9 TDI-PD, 105 к.с. и 2,0 TDI-PD,140 к.с. и 170 к.с.

 

 

Пътуването с Octavia е комфортно и спокойно – именно това е определение много точно. Купето предоставя много обем, така че дори и петима пътници ще се чувстват удобно. Определено от позицията на предните седалки, дори някой дългорък не може да достигне евентуален багаж да задните. Самите седалки са широки и удобни и при по-дълго пътуване човек не се уморява. Дори единият от спътниците, който е с доста повече обиколка в раменете беше доволен – обикновено се оплаква, че в други седалки вечно се чувства ощетен.

 

 

Новата Octavia с ново табло, с лесни за управление бутони. Климатичната система също е от ново поколение, като може да се избира между Climatic и Climatronic с интегриран включвател за подгряването на предните седалки. Като опция може да се избере и подгряване на задните седалки. Бордовият компютър е на централното табло, между оборотомера и скоростомера. Нишите и местата за дребни предмети също са щедри – голяма кутия под подлакътника, и в задната му част, кутия над централната конзола и широки нищи в страничните врати. Автомобилът може да се похвали с едно от най-големите багажни пространства – цели 560л, които при сгъване на задните седалки могат да достигнат внушителните 1,420 литра.
По отношение на сигурността още в базовата версия моделът се предлага с ESP - електронната стабилизараща програма в комбинация от цял набор допълнителни системи - ABS, EBV, MSR, ASR, EDS, HBA, DSR, ESBS.